Boende om explosionen i Hässelby: ”Tänkte direkt på en bomb”

Publicerad 2023-09-26

Tre personer skadades i den kraftiga explosionen.

Polisen har inlett förundersökning om mordförsök och boende vittnar om att stora delar av flerfamiljshuset har förstörts.

– Det smällde högt och skakade. Jag tänkte direkt att det var en bomb, säger en granne.

Utanför flerfamiljshusen i Hässelby strand i västra Stockholm har ett stort antal personer samlats vid polisens avspärrningsband.

Lukten av något som liknar krut hänger i luften och polisbilarnas blinkande blåljus reflekteras mot husväggarna.

Strax efter klockan 21 detonerade något inne i ett av bostadshusen. Delar av fasaden är förstörd och en port på baksidan är helt utblåst. På gräsmattan ligger ytterdörren.

– Vi befann oss vid en tunnelbanestation bort när jag hörde att det small. Sedan åkte vi direkt hit. Så högt hördes det, berättar en ungdom.

Flera av fönstren i huset är förstörda. Några gardiner blåser sakta i vinden.

Tre personer har skadats i explosionen. Polisen utreder detonationen som mordförsök, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott om lagen mot brandfarliga och explosiva varor.

En granne vittnar om att smällen ska ha varit så kraftig att flera dörrar i trapphuset blåsts in.

En annan, som bor ett hundratal meter från den drabbade platsen, säger att hon kände hur marken skakade.

– Det bara vibrerade i hela marken. Jag trodde att jag skulle ramla ur min stol, säger hon.

Andra boende står huttrandes i kylan och beskådar förödelsen. En pappa och hans son står nära avspärrningsbanden på kortsidan av huset.

– Det är klart att det känns obehagligt när det händer så nära. Jag satt på balkongen när jag hörde smällen, säger pappan.

Minst tre personer skadades i explosionen.

”Man rör fan inte anhöriga”

Enligt Aftonbladets uppgifter utreder polisen om sprängningen kan vara riktad mot anhöriga till en person som är i konflikt med ett kriminellt nätverk.

En grupp med tonåringar låter upprörda när de pratar om händelsen.

– Man rör fan inte anhöriga. Det är en sak när de riktar det mot de kriminella, men det har fan gått för långt när man går på familjen, säger en 19-årig man.

Längs gångvägen som sträcker sig bakom huset kommer ett tåg med människor. Flera av dem huttrar, omsvepta i orangea filtar. Andra går hand i hand.

Kommunen öppnade en intilliggande skola som de evakuerade kunde ta sig till, i väntan på att kunna återvända hem till sina boenden igen.

En äldre man, även han omsvept i en orange filt, ser orolig ut.

– Vad ska jag göra nu? Jag har ingen försäkring hemma, säger han till en man i röd väst som jobbar åt kommunen.

Gardiner syns i fönster som blivit förstörda.

Uppgifter: Handskar hittade

Vittnen ska, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare, ha sett två personer med uppdragna huvor som flydde från platsen efter att ett föremål placerades utanför en lägenhetsdörr.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen hittat handskar och andra föremål på en plats i närheten av huset där det exploderade. Polisen undersöker nu om föremålen kan kopplas till gärningsmännen bakom detonationen.

Ingen person har än så länge gripits.

Stort pådrag under sena måndagskvällen i Hässelby strand.