Rysk regimkritiker innan dom: Ångrar inget

TT-AFP

Publicerad 2023-04-11

Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza i rätten i Moskva i februari. Arkivbild.

Den ryske oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza – som står inför rätta för förräderi – meddelar att han inte ångrar något han har sagt eller gjort.

”Det är inte bara så att jag inte ångrar något av det – jag är stolt över det”, lyder ett skriftligt uttalande som skickats ut via en rysk journalist.

Kara-Murza riskerar 25 års fängelse, med flera brottsmisstankar som främst grundar sig i hans kritik av Rysslands invasion av Ukraina. Domen faller kommande måndag.

”Jag klandrar mig själv endast för en sak”, meddelar 41-åringen.

”Att jag inte lyckades övertyga nog många av mina landsmän och politiker i demokratiska länder om den fara som den nuvarande regimen i Kreml utgör för Ryssland och världen.”

Rättsprocessen mot regimkritikern är en av många liknande i Ryssland, där myndigheterna har tagit ett strypgrepp på yttrandefriheten sedan det fullskaliga Ukrainakrigets utbrott. Vladimir Kara-Murza säger sig dock tro på en annan framtid:

”När kriget kommer att kallas ett krig. . . och när det är de som drev fram och startade detta krig som kommer att kallas för brottslingar, i stället för de som försökte stoppa det.”