Israel bombar Gaza – uppges vara redo för samtal

TT-AFP

Publicerad 2024-05-26

Förstörda byggnader i Gaza. Bilden är tagen från södra Israel den 24 maj.

Israel har genomfört attacker runt om i Gazaremsan under natten till söndagen och morgonen.

På söndagskvällen väntas Israels krigskabinett mötas för samtal om ett gisslanavtal, enligt en anonym tjänsteman.

Det israeliska flygvapnet har bombat Rafah under natten. Fredagens order från den Internationella domstolen (ICJ) i Haag om att stoppa krigshandlingarna där har avvisats av den israeliska regeringen. Attacker eller hård beskjutning förekom även i Deir al-Balah, Gaza stad och flyktinglägret Jabalia, enligt vittnesmål och AFP:s journalister på plats.

Samtidigt fortsätter försöken från egyptiska medlare att återuppta förhandlingarna om vapenvila, rapporterar egyptiska statligt kopplade Al-Qahera. På söndagskvällen väntas Israels krigskabinett mötas för att diskutera ett avtal om frisläppandet av gisslan, uppger en tjänsteman under löfte om anonymitet.

I ett möte på lördagen med CIA-chefen William Burns och medlare från Qatar gick Israels underrättelsechef David Barnea med på en nytt ramverk för samtal om vapenvila, enligt israeliska medier. Och samma dag sade en anonym israelisk tjänsteman ”det finns en avsikt att återuppta samtalen den här veckan”. Men enligt Osama Hamdan, som tillhör Hamas, är det ”bara prat från den israeliska sidan”, rapporterar Al Jazeera.