Lycka eller besvikelse – i dag kommer beskedet

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2024-07-11 05.30

Hundratusentals svenskar får nu det efterlängtade antagningsbeskedet till universitet och högskolor. För dem som får ett glädjande besked är det viktigt att raskt tacka ja.

– Man har till den 19 juli på sig. Men vila inte på hanen, svara så fort som möjligt, säger Robin Johansson vid Universitets- och högskolerådet.

Antagningsbeskeden tillkännages torsdag förmiddag. Beskeden publiceras på hemsidan Antagning.se och dessutom får de sökande besked per mejl. Senast fredagen den 19 juli före midnatt måste man ha lämnat sitt svar.

– Det är också superviktigt att man efter andra antagningsbeskedet den 25 juli håller koll på sin e-post för att inte missa instruktioner från det universitet eller den högskola man har blivit antagen till. De informerar bland annat om när och hur man registrerar sig, vilket är lika viktigt att göra som att tacka ja till sin plats.

Fler söker

Söktrycket är högre i år än tidigare med runt 405 000 sökande, vilket är åtta procent mer än hösten 2023.

– Det osäkra läget på arbetsmarknaden är en av förklaringarna, säger Robin Johansson som är tillförordnad chef vid antagningsavdelningen vid Universitets- och högskolerådet (UHR).

I osäkra tider tenderar fler att fortbilda sig för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.

Yrkesexamen

När det gäller utbildningar och lärosäten ser det ut som tidigare: juridik-, ekonomi- och läkarprogrammen är fortsatt populära och det är de stora universiteten som ligger i topp. Universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund, Umeå och Linnéuniversitetet står tillsammans för 43 procent av antalet sökanden, uppger Robin Johansson.

– Det som däremot sticker ut jämfört med tidigare är att fler söker till högskoleutbildningar med yrkesexamen. Det kan också ha att göra med läget på arbetsmarknaden eftersom den typen av utbildningar ger en tydligare väg in i arbetslivet.

Arbetsterapeut, högskoleingenjör och fysioterapeut är några av de utbildningar som ökat i popularitet.

Andra chansen

Värt att tänka på efter antagningsbeskedet är att även den som inte har sökt någon plats har möjlighet att göra det.

– Det kan fungera som en väckarklocka, om man inte har sökt men kommer på andra tankar så är det inte för sent. Det kan finnas program och kurser som är öppna för sen anmälan där platserna kanske ännu inte fyllts.