LO-toppen sågar MP:s klimatpolitik: Ställer inte upp på den

Publicerad 2024-06-26

LO:s nye ordförande Johan Lindholm.

ALMEDALEN. Om vänstersidan vinner valet 2026 får Socialdemokraterna inte återgå till en klimatpolitik som beslutas av Miljöpartiet.

Det kravet ställer LO:s nye ordförande Johan Lindholm.

– Det finns mer att önska där, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Han var inte valberedningens förstaval, men till slut blev det ändå Johan Lindholm som valdes till ny LO-ordförande.

Det har gått lite drygt en månad sedan kongressen och när Aftonbladet träffar Johan Lindholm under Almedalsveckan i Visby är allt fortfarande nytt.

Rollen, personalen, intervjuerna.

Johan Lindholm är förvisso van vid att hantera media, han var tidigare ordförande för fackförbundet Byggnads, men som arbetarrörelsens absoluta topp är han ännu ovan.

Kraven på politiken är dock klara: Karensavdraget ska slopas och arbetstiden ska förkortas.

– Jag var lite halvjobbig i LO-styrelsen tidigare, jag har varit jobbig i partistyrelsen. Jag tänker inte sluta vara blåslampa eller tala om vad LO:s medlemmar anser ska hända inom Socialdemokraterna, säger Johan Lindholm.

Johan Lindholm stöter på Elisabeth Svantesson i Almedalen.

Uppmaningen till S om profilfrågan: Avvakta

Den förkortade arbetstiden har även blivit en profilfråga för Socialdemokraterna, men där anser den nye LO-toppen att partiet måste ta ett steg tillbaka.

– Enda sättet att få leverans på det här är att vi tar tag i frågan själva och talar om vad vi vill ha, säger han.

Johan Lindholm säger att han inte stänger dörren för att lagstiftning om kortare arbetstid kan bli aktuell, men han vill i första hand att parterna förhandlar innan politiken lägger näsan i blöt.

LO-toppen säger att han annars ser en risk i att frågan om arbetstidsförkortning tas som gisslan av politiska partier för att vinna väljare.

– Lagstiftningen får inte bli en fråga om röstfiske. Den svenska modellen innebär att vi tar frågan, säger Johan Lindholm.

– Mitt viktigaste uppdrag är att få tretton förbund att hitta en gemensam plan framåt men också innehållet i det och det jobbet är igångsatt.

LO-toppen Johan Lindholm är på plats i Almedalen.

”Brustet förtroendekapital”

LO:s maktposition inom S gör att Johan Lindholm har direkt kontakt med partiledningen och kan framföra LO:s önskemål direkt till Magdalena Andersson.

Beskedet är att S inte tidigare har leverat vad som krävs för att göra rättvisa mot arbetarna i Sverige.

– Det är ett brustet förtroendekapital, säger han.

– Det finns ett etablissemangs- och politikerförakt därute av att man känner sig frånåkt. Det är avsaknad av reformer, något som betyder något för den enskilde.

I den senaste partisympatimätningen från Statistiska centralbyrån, SCB, har S ett stöd på nästan 39 procent hos LO-medlemmar. Hos ärkefienden SD ligger siffran på 31 procent.

LO har ett nära samarbete med S, men om S inte levererar kan det snart se annorlunda ut, säger Johan Lindholm.

Ett första drag kan bli att dra in pengarna som slussas till S från LO.

– Det är ingenting som är hugget i sten. Det måste bli leverans på saker och ting.

MP:s språkrör Amanda Lind och Daniel Helldén.

”Finns ett jobb att göra”

S samarbete med MP kan ha kostat i arbetarled. En stor del av valrörelsen 2022 handlade om höga bränslepriser, där Tidöpartierna utlovade – och levererade – lägre priser vid pump.

S saknade länge svar på frågan om hur hushållen och företagen skulle kunna få hjälp med skenande bränslepriser. Partiet stod också ansvarigt för den politik som förts i den rödgröna regeringen.

Johan Lindholm anser att S måste stå upp för ett klimat- och miljöpolitik som inte slår så hårt mot arbetare, om partiet ska bilda en ny regering med Miljöpartiet efter valet 2026.

– Man ser rädslor i det här. Vi måste göra något åt klimatförändringarna, men man måste göra det på ett rättvist sätt så att folk förstår att de är en del av lösningen.

Främst är det förhandlingarna med MP som måste utmynna i andra resultat än när januariavtalet ingicks, anser Johan Lindholm.

Att arbetstagare får betala priset för en mer ambitiös klimatpolitik, är inte acceptabelt anser LO-toppen.

MP:s klimatpolitik ger han betyget underkänt.

– Jag upplever inte att medlemmarna fullt ut ställer upp och står för deras politik. Jag tror att det handlar om att få till en rättvis klimatpolitik som inte återigen bestraffar arbetare.

– Det finns mer att önska där. Det finns ett jobb att göra.