Påven träffade G7 – och hundra komiker

TT-AP

Publicerad 2024-06-14

Påve Franciskus varnade G7-ledarna för faran med artificiell intelligens och bad om vapenförbud.

Han hade då laddat för mötet med att träffa över hundra komiker på lättsam audiens i Vatikanen.

Franciskus skrev på fredagen historia som den första påve att besöka och tala inför ett G7-möte, det pågående i sydöstra Italien.

Han tog där chansen att be världens mäktigaste ekonomier att förbjuda självstyrande robotar och andra intelligenta dödliga vapen. Han bad dem även att gå varsamt fram med AI-teknik, som med hans ord är ett ”både spännande och skrämmande” verktyg.

– Vi skulle förvisa mänskligheten till en framtid utan hopp om vi tog bort människors förmåga att fatta egna beslut om sina egna liv, sade påven om hotet från AI.

Några timmar tidigare hade Franciskus en helt annan publik. Över ett hundra komiker från hela världen hade fått audiens i Vatikanen för att fira vikten av skratt.

Bland alla komiker fanns välkända underhållare som Whoopi Goldberg, Jimmy Fallon, Chris Rock, Stephen Colbert och Conan O’Brien.

– Ni förenar människor, för skratt smittar av sig, sade påven och tackade dem för att d spred glädje i en dyster tid i värden.

Han försäkrade komikerna att det är okej att skämta om Gud, ”precis som vi skämtar med dem vi älskar”.

– Kom ihåg att om ni så bara får en person att le får ni också Gud att le.

Komikerna var alla glada efter besöket, som Whoopi Goldberg beskrev som ”fantastiskt, fort överstökat och kärleksfullt”. Även om alla inte förstod vad påven sade.

– Jag pratar inte italienska, så jag är inte helt säker på vad det var han sade, skämtade talkshowvärden Conan O'Brien.