Sålde ”Sickans Ketamin” – nu döms Isa Tunc, 37, till 8 års fängelse

Publicerad 2024-06-12

Isa Tunc i Havanna.

Narkotikan såldes på Darknet under namn som ”Harrys Dunderamfetamin” och ”Sickans Ketamin”.

Nu döms Foxtrot-kopplade Isa Tunc, 37, till fängelse i åtta år och nio månader.

Han blir samtidigt av med pengar, märkeskläder, exklusiva klockor, en Audi och en motorbåt – till ett sammanlagt värde av tre miljoner kronor.

I gryningen den 9 juni 2023 slog polisens insatsstyrka till mot en adress på Södermalm i Stockholm. I den spektakulära insatsen sågade man upp ett hål genom ett fönster.

Där och då greps Isa Tunc, 37, som i samband med rättegången börjat kalla sig Jacob Tunc. En laptop var påslagen och polisen kunde koppla den till omfattande droghandel.

Datorn var inloggad som säljare på plattformen Flugsvamp 4.0. I en gruppchatt på appen Signal diskuterades produktnamn som ”Harrys Dunderamfetamin” och ”Sickans Ketamin”, som såldes på säljkontot ”Jönssonligan”.

Sålde över 40 kilo amfetamin

Aftonbladet har tidigare skrivit om Isa Tunc, som av polis pekats ut för att ha en ledande ställning i Foxtrot-nätverket när det kommer till ekonomisk brottslighet. Han har tidigare kopplats till Botkyrkanätverket.

Enligt tingsrättens bedömning har Isa Tunc och en okänd person tagit emot beställningarna som gjorts, och sammanställt orderlistor till en 50-årig företagare, som döms till över sex års fängelse.

Isa Tunc och den okända personen har även försett företagaren med stora partier narkotika av olika slag. Försäljningen omfattar exempelvis 43,2 kilo amfetamin. Betalningen har skett genom kryptovaluta.

Isa Tunc döms för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättsbrott, narkotikabrott och dopningsbrott. Påföljden blir åtta år och nio månaders fängelse.

I en beslagtagen mobiltelefon hittades en bild på Isa Tunc från Pablo Escobar-muséet i Medellín, i Colombia.

Ska betala över tre miljoner

Hans vinst på narkotikabrottsligheten beräknas till minst 1 276 742 kronor. Isa Tunc har även tagit emot 1 793 705 kr som härrör från brottslig verksamhet, enligt Stockholms tingsrätt. Han ska totalt ”som förverkat värde” betala över tre miljoner kronor.

Tingsrätten beslutar att bland annat en motorbåt, klockor av märket Rolex och IWC, en Audi Q7, Gucciskor och en Louis Vuitton-väska, kan komma att mätas ut.

Isa Tunc har nekat till brott.

– Hans egen förklaring är att han vunnit på spel och att han har sålt telefoner, säger Eva Wintzell, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till Expressen.

Hans advokat har inte velat kommentera Foxtrot-kopplingarna – men reagerade kraftigt mot att informationen spridits.

– Du ställer frågan som redogör för att Aftonbladet har tagit del av information som gör gällande att min klient tillhör det så kallade Foxtrot och dessutom högt upp i hierarkin, försvaret har ingen kommentar till det påståendet, sa advokat Ola Tingvall till Aftonbladet för ett halvår sedan.

Den 50-årige företagaren döms till fängelse i sex år och nio månader, för synnerligen grovt narkotikabrott – och även grovt barnpornografibrott. Ett stort antal sådana bilder och filmer hittades i hans datorer i samband med narkotikabrottsutredningen. Han nekar också till brott.

I en mobiltelefon som hittades i företagarens hem hittades bilder av narkotikapaket med stämpeln ”Foxes”. Samma etikett har hittats på narkotika i beslag som kopplats till Rawa Majid.

Följ ämnen i artikeln