Nyheter

Ryssland: Vi är klara med första fasen

Av: 

TT

NYHETER

Den första delen av den ryska insatsen är avklarad, enligt Ryssland.

Frankrike, Grekland och Turkiet arbetar tillsammans med en plan för att evakuera människor från den drabbade staden Mariupol.

Den ryska militären säger att den första fasen av vad den kallar ”en militär operation” i Ukraina är över.

– Stridsförmågan för Ukrainas väpnade styrkor har minskat påtagligt vilket gör att (vi) – och jag betonar det ännu en gång – kan fokusera våra största resurser på att uppnå vårt huvudmål, att befria Donbass, säger Sergej Rudskoj, insatschef vid den ryska generalstaben.

Pentagon har tidigare gjort bedömningen att Ryssland flyttat fokus från Kiev till Donbass i östra Ukraina, där de ryska styrkorna verkar försöka isolera och skära av de ukrainska motståndsfickorna.

På fredagseftermiddagen genomförde Ryssland en robotattack mot en militär ledningscentral i staden Vinnytsia sydväst om Kiev, skriver det ukrainska flygvapnet på meddelandetjänsten Telegram.

Flera byggnader träffades. Det finns inga uppgifter om personskador.

Närmast avskuren stad

Staden Tjernihiv, norr om Kiev, är i det närmaste avskuren från övriga Ukraina. I veckan förstördes en stor bro över floden Desna vid ett angrepp. I senare attacker skadades även en bro för fotgängare.

Det har lett till att de kvarvarande invånarna sitter fast i Tjernihiv utan elektricitet, vatten och värme, enligt myndigheterna. Staden hade omkring 285 000 invånare innan invasionen, nu uppges att fler än hälften har flytt.

En önskelista med vapen som Ukraina har lämnat till USA visar att landet behöver 500 luftvärnsrobotar och 500 pansarvärnsrobotar – varje dag. Ändå verkar Rysslands storskaliga krig delvis ändra karaktär.

Ukrainska styrkor har gått till motattack på vissa håll. I Berdjansk säger de sig ha lyckats förstöra ett ryskt landstigningsfartyg. Ryska styrkor utanför Kiev verkar ställa in sig på försvar snarare än anfall.

Enligt den ukrainska regeringen har Kreml ändrat sin taktik för en mer utdragen fas av kriget för att minska sina förluster, uppger tankesmedjan Institute for the Study of War.

Döda ryska soldater

Rysk militär uppger nu att 1 351 soldater dödats i Ukraina. Dessutom har 3 825 skadats. Det ryska försvarsdepartementet sade i början av mars att närmare 500 soldater dödats.

Dödstalen skiljer sig kraftigt från de uppgifter som Ukraina och militäralliansen Nato kommit med. Tidigare i veckan sade en högt uppsatt tjänsteman inom Nato att mellan 7 000 och 15 000 ryska soldater uppskattades ha dödats efter en månads strider.

Alla uppgifter om dödsoffer är obekräftade och väldigt svåra för utomstående att verifiera.

Svåra förhandlingar

Förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland går trögt och är mycket svåra, enligt Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

Han säger att den ukrainska delegationen inte backar från sina krav.

– Vi kräver först och främst eldupphör, säkerhetsgarantier och Ukrainas territoriella integritet, säger han.

Evakuera Mariupol

Frankrike, Grekland och Turkiet arbetar tillsammans med en ”humanitär operation” för att evakuera människor från den hårt ansatta staden Mariupol, säger den franske presidenten Emmanuel Macron.

– Jag ska tala med president Vladimir Putin på nytt inom de kommande 48 till 72 timmarna för att fastställa detaljerna och tillvägagångssättet, säger Macron.

Han hoppas att evakueringen ska bli möjlig att genomföra om några dagar.

Enligt Mariupols styre dödades hundratals personer i attacken mot en teater tidigare i mars.

”Från ögonvittnen kommer uppgifter om att omkring 300 människor dog inne i Mariupols teater efter angrepp från ryska stridsflyg”, skriver styrelsen på Telegram.

Det är oklart om räddningsarbetare har arbetat sig igenom all bråte på platsen, eller hur ögonvittnena kommit fram till uppgiften.

Omkring 1 300 människor uppgavs ha sökt skydd i byggnaden när den bombades, och på marken utanför stod texten ”barn” skriven med enorma bokstäver som syntes för inkommande stridsflyg.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert: