Rebeller ber om eldupphör efter saudisk hämnd

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-03-26

En oljedepå i Jeddah i Saudiarabien attackerades av Huthirebeller i Jemen, samtidigt som formel 1-tävling kördes i staden.

Huthirebeller attackerade en oljedepå nära staden Jidda under pågående formel 1-tävlingar.

Saudiarabien svarade med massiva flyganfall mot Huthirebellernas fästen i Jemen, vilket fick dem att utlysa en ensidig vapenvila.

Huthirebellerna tog på sig ansvaret för attacker med drönare och robotar mot den viktiga oljedepån som stacks i brand i Saudiarabien.

Tidpunkten för attacken verkar ha varit noggrant utvald, bara någon mil från oljeanläggningen kördes testlopp i formel 1, i den tävling som är fylld av prestige för Saudiarabien.

Svaret från saudiska styrkor, som leder en väpnad koalition i kampen mot de Iranstödda Huthirebellerna, blev ovanligt brutal.

Huvudstaden Sanaa, som ockuperas av Huthirörelsen, och Hodeida vid Röda havet, attackerades i intensiva flygräder, där myndighetsbyggnader och kraftverk bombades.

Efter attackerna kom Huthirebellerna med ett utspel om ensidig vapenvila i tre dagar, inklusive över söndagen då formel 1-loppet körs.

”Och vi är redo att låta denna avsiktsförklaring bli ett slutgiltigt och permanent löfte ifall Saudiarabien lovar att upphöra med sin belägring, och sluta anfalla Jemen en gång för alla”, skrev Huthirebellerna i ett uttalande på lördagen.

Saudiarabien hade sent på lördagen inte kommenterat utspelet.

Huthirebellerna intog Jemens huvudstad Sanaa 2014, och inbördeskriget i landet har sedan förvärrats. Saudiarabien gick 2015 in i striderna mot Huthirebellerna.