Detaljen bakom ryska framgångarna: ”Är problematiskt”

Ryssland har fått ordning på armén efter upprepade bakslag.

Storoffensiven i Donbass har resulterat i flera framgångar.

– Det är problematiskt för Ukraina, de lider stora förluster, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Den ryska invasionen av Ukraina har kantats av taktiska missar och logistiskt strul – men nu verkar Vladimir Putins styrkor ha hittat sitt framgångsrecept.

PLUS: Ukraina: Mordförsöket på Putin misslyckades

Våldsamma strider pågår i Donbass, där Ryssland försöker omringa flera nya städer.

– Den ryska attacken i Donbass är den största på europeisk mark sedan andra världskriget, sa Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba tidigare i veckan.

Enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi har beslutet att strida nära järnvägarna gynnat Ryssland.

Ryska stridsvagnar på gatan i Donetsk.
Ryska stridsvagnar på gatan i Donetsk.

Stridsvagnar från 80-talet

– De har fått bättre ordning på underhåll och koncentrerat allt man har till ett mindre område. Man har skjutit oerhört mycket artilleri och pressar ukrainarna bakåt. De kommer sannolikt att kunna ta hela Luhansk, säger han.

Men den ryska anfallskapaciteten sträcker sig inte hur långt som helst, enligt Paasikivi. Underhållet sinar och något nytt lär man inte få tag på.

– De kan inte ersätta förluster, även om de har dammat av T-62-stridsvagnarna från 80-talet. Det är oklart var de ska användas, men det tyder på att man inte har toppmodernt materiel att sätta in, säger han.

Dmytro Kuleba under toppmötet i Davos tidigare i veckan.
Dmytro Kuleba under toppmötet i Davos tidigare i veckan.

”Ukraina har övertag”

Paasikivi beskriver utvecklingen som en ”episod i ett långvarigt krig”. Men det finns inga tecken på att Ryssland redan vunnit.

– Inget har egentligen förändrats. Ryssland har inget nytt fantastiskt ledningssätt eller metodik. Man flyger fortfarande mycket men det är inte jättekoordinerat och man har inte haft något luftherravälde. Ukrainarna har fortfarande ett strategiskt övertag.

Joakim Paasikivi.
Joakim Paasikivi.
Publisert:

LÄS VIDARE