Järva

Pappor till våldets offer i Järva: ”Vi är utanför lagarna”

Av: 

Anders Johansson

Marcus Ulvsand

NYHETER

Deras söner blev mördade i uppmärksammade skjutningar – men ingen gärningsman har kunnat fällas.

De många ouppklarade morden i Järva-området är en orättvisa som politikerna blundar för, anser papporna.

– Vi vill ha svar, vi vill att någon ska ta ansvar för att vi förlorar våra barn, säger Jama Omar och Aden Warsame.

Den 2 december 2016 sköts två bröder ihjäl inne på Mynta Café i Rinkeby.

Polisen hade teorier vilka som låg bakom men utredningen lades ner. Ingen ville berätta i förhör vad de visste.

Fortfarande i dag, drygt fem år senare, är morden ouppklarade, något som plågar brödernas pappa Aden Warsame Elmi.

PLUS: Så gick det sen för ledarna i Nätverken

– Det är så beklagligt och obehagligt att förlora sina barn och dessutom inte få någon hjälp, rättslig hjälp, ersättning i form av att någon blev gripen och fängslad. Det har inte skett någonting, det är noll, säger han.

Två personer sköts till döds på ett kafé i Rinkeby den 2 december 2016. I oktober 2017 valde åklagaren att lägga ner utredningen.

I podden Aftonbladet Krim berättar han hur han i flera omgångar anlitat jurister för att få fart på processen – också det utan resultat.

Han säger att han och övriga familjen lever med rädsla och oro.

”Rättsystemet fungerar inte”

Den 16 augusti förra året skedde ett dubbelmord i Tensta. Också det ärendet är ouppklarat.

Ett av offren var en 21-årig kille. Hans pappa heter Jama Omar. Han berättar att han var polisinspektör innan han kom till Sverige i mitten på 90-talet från Somalia.

– Sedan 2015 har det dött 30 unga killar här i området. När det gäller dessa ungdomar, så känns det som att vi är utanför lagarna, säger han.

Den 16 augusti 2021 sköts två män ihjäl vid ett flerfamiljshus i Tensta. Ett av offren var Jama Omars son. Han fanns inte med på polisens lista över kriminella nätverk.

Och framhåller att morden han talar om är ouppklarade. Han menar att det fel att betrakta och avfärda dåden som ”gängkriminella som dödar varandra”.

”Någon ska ta ansvar”

– Rättssystemet fungerar inte när det kommer till oss, vi är hjälplösa och vet inte vem vi ska vända oss till. Vi vill prata och hitta en lösning, säger Jama Omar.

Han berättar att de sökt kontakt med företrädare för regering och riksdag, polisen, men fått beskedet att ingen har tid för dem.

Papporna Jama Omar från vänster förlorade sin son förra året. Aden Warsame Elmi förlorade två söner på samma dag 2016. De vill ha svar på vem som är ansvarig för situationen i Järva. Vem som är ansvarig för att deras barn dör.

Han efterlyser ett svar, vem det är som är ansvarig för situationen i Järva-området. Vem är ansvarig för att de förlorar sina barn? Varför klaras morden inte upp?

Förutsåg majoriteten av skjutningarna

Genom att frihetsberöva tongivande aktörer har polisen noterat att det blivit lugnare på Järvafältet på senare tid. Men för att bryta utvecklingen på sikt krävs mer.

Mia-Maria Magnusson är den första polis som doktorerat i kriminologi. Hon har i sin forskning tagit fram en modell som kan förutse var skjutningar kommer att ske. Av förra årets skjutningar hade hon förutsett 61 procent av platserna.

Magnussons forskning kan användas konkret på så sätt att polisens resurser kan sättas in på rätt plats.

PLUS: Nya gänget polisen fruktar: ”Scorpionerna”

Men det som hon anser behövs är mindre koncentration av problem som polisen inte kan göra så mycket åt. Hon ger exempel på vad som sticker ut i de mest drabbade områdena:

– En avsevärt låg anställningsnivå, stor population, hög andel utrikesfödda, hög trångboddhet, högre nivå av ensamstående föräldrar och en ganska stor grupp 0–15-åringar.

Senaste avsnittet av Aftonbladet Krim belyser hur det fylls på med nya, yngre kriminella i Järvaområdet när de äldre blivit dödade eller åkt in i fängelse. Samt hur drabbade föräldrar upplever situationen.

ANNONS

Spara pengar och slipp krångel - jämför och byt till en bilförsäkring med bra pris och villkor!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Järva

LÄS VIDARE

Mordutredningen läggs ner: ”Ingen vill stå för vad de vet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Järva

Mord

Skjutning

Rinkeby

Aftonbladet podcast