Ny kampanj ska hjälpa skydda svenska valet

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2022-05-23

Myndigheten för psykologiskt försvar utesluter inte att utländska aktörer kan komma att vilja påverka det kommande svenska valet. Arkivbild.
Myndigheten för psykologiskt försvar utesluter inte att utländska aktörer kan komma att vilja påverka det kommande svenska valet. Arkivbild.

Svensken är redan duktigt skeptisk, men en ny kampanj ska påminna om vikten av att tänka efter före – inför valet.

– Vi såg inte särskilt mycket påverkan i valet 2018. Men eftersom det har använts i andra val så håller vi en hög uppmärksamhet på det, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

Den nya kampanjen syftar till att påminna medborgarna att inte bli lurade. Myndigheten för psykologiskt försvar är avsändare, en årsfärsk myndighet som ser ett annorlunda omvärldsläge i och med Rysslands invasion av Ukraina.

– Vi märker att det finns ett ökat tryck i desinformationsmiljön mot Sverige, säger Mikael Östlund och fortsätter:

– Men inför valet är det inte omöjligt att vi kommer att se ansträngningar från exempelvis Ryssland att störa vår offentliga debatt.

TT: Hur bra, eller dåliga, skulle du säga att svenskarna generellt är när det kommer till att vara skeptiska till sådant som sprids online?

– Generellt har vi nog i Sverige ganska hög motståndskraft mot tydliga främmande makter, för att ta Ryssland som exempel igen, att vi inte köper deras narrativ så att säga.

Tänk efter före

Kampanjen håller i sig över riksdagsvalet i höst i såväl tidningar och på stan som online och i tv. Enligt Östlund är det inte några helt nya kunskaper eller insikter som ska poängteras, snarare tvärtom.

– Det är alltid bra att tänka till en gång extra. Vi är alla upplevelsekonsumenter, oavsett om vi köper tandkräm eller är på sociala medier. Då är det lätt att fångas i någonting som verkar för bra för att vara sant, när man tänker efter. Och då är det ofta också det.

Amerikansk verklighet

Östlund vill inte bedöma risken för att utländska aktörer försöker att påverka valet i höst.

– De kan påverka på olika sätt. Jag tror inte att man som i USA kan påverka valutgången men det kan finnas olika mål. Att man skapar osäkerhet hos beslutsfattare, en osäker parlamentarisk grund för en regeringsbildning eller att debatten kommer att handla om något annat än vad vi i Sverige själva vill att den ska handla om.