USA: Ryssland förvärrar medvetet matkrisen

TT-AP

Publicerad 2022-05-20

USA:s utrikesminister Antony Blinken under sitt tal i FN.

USA anklagar Ryssland för att medvetet förvärra den globala matbristen som ett led i invasionskriget mot Ukraina.

– Sluta blockera hamnarna i Svarta havet, säger utrikesminister Antony Blinken.

Washington kräver att Moskva häver sin blockering av ukrainska hamnar i Svarta havet.

– Sluta blockera hamnarna i Svarta havet. Tillåt fartyg, tåg och lastbilar som fraktar mat från Ukraina att röra sig fritt, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken vid ett möte i FN:s säkerhetsråd.

– Tillgången på mat för miljoner ukrainare och ytterligare flera miljoner människor runtom i världen har mer eller mindre bokstavligen tagits som gisslan av den ryska militären.

Anklagelserna tillbakavisas av den ryske FN-ambassadör Vasilij Nebenzia, som påstår att Ryssland anklagas för all världens problem.

Han hävdar att det i själva verket är Ukraina som ligger bakom blockaden till följd av att man placerat ut minor i Svarta havet och att bristen på mat har förvärrats sedan väst införde sanktioner mot Ryssland.

Enligt Blinken är den bilden felaktig eftersom ”sanktionerna inte hindrar Ryssland från att exportera mat och gödningsmedel”.

– Sanktionerna som införts av USA och många andra länder gör undantag för mat, gödningsmedel och ryskt utsäde.

Ukraina kallas ofta ”världens kornbod” och är en av de ledande globala exportörerna av spannmål. Före invasionen exporterade man omkring 4,5 miljoner ton per månad från landets hamnar, en siffra som sjunkit avsevärt sedan dess.