En död och många skadade efter tyska tornador

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2022-05-21

Två lastbilar som vält när tornadon drog in över Paderborn i västra Tyskland.
Två lastbilar som vält när tornadon drog in över Paderborn i västra Tyskland.

Förödelsen är enorm efter att tre tornador dragit fram i västra Tyskland. En person har omkommit och över 50 har skadats, rapporterar tyska medier.

Kraftiga stormar med orkanvindar orsakade allvarliga skador i delar av tyska Nordrhein-Westfalen på fredagskvällen. Sammanlagt ska tre tornador ha observerats i Paderborn, Lippstadt och i Lütmarsen, ett distrikt i staden Höxter, enligt den tyska vädermyndigheten.

På lördagen är omfattningen av skadorna ännu inte helt klarlagd, men enligt tysk polis handlar det om ”skador för miljonbelopp”.

Ett stort saneringsarbete pågår nu i den värst drabbade staden Paderborn. Polisen beskriver ett 300 meter brett ”spår av förödelse” efter vinden som slitit upp träd med rötterna. På andra håll har fordon vält, hela fönsterrutor slitits ut ur butiker och takpannor blåst ner, rapporterar Süddeutche Zeitung.

Många skadade

Enligt polisen i Nordrhein-Westfalen har 43 personer i staden skadats, varav 13 allvarligt. En kvinna vårdas för livshotande skador.

Vid en presskonferens sade borgmästaren Michael Dreier att ”Paderborn är chockat och förskräckt”

– En obeskrivlig tornado rasade över Paderborn och förstörde delar av staden mycket illa. Det är chockerande när man kan se vad som kan hända en stad på så kort tid, fortsatte han.

I Lippstadt har det hittills inte rapporterats om några personskador. Däremot är de materiella skadorna enorma och många tak ska ha förstörts runt om i staden.

Polisen varnar

Ett dödsfall har rapporterats från den lilla staden Wittgert, där en 38-årig man ska ha fått en elektrisk stöt när han gick ner i en översvämmad källare. Mannen ska ha ramlat och slagit i huvudet och avled på plats av sina skador, enligt polisen.

Längre söderut, i Bayern, skadades 14 personer som sökt skydd i en trästuga som kollapsade. Flera av de skadade var barn och en kvinna fördes till sjukhus med allvarliga skador.

Polisen i Lippstadt och Paderborn varnar under lördagen för fallande grenar och takpannor i vissa stadsdelar och invånare i de drabbade regionerna uppmanas vara försiktiga och av säkerhetsskäl stanna hemma.