Högt dödstal i politisk våld i Tripoli

TT-AFP

Publicerad 2022-07-23

Militär i Libyen försöker återfå kontroll över områden i huvudstaden Libyen.

Dödstalet stiger efter sammandrabbningar mellan beväpnade grupper i Libyens huvudstad Tripoli.

Rivaliserande beväpnade grupperingar slåss om inflytande i det sargade landet.

Minst 16 personer har dödats och ett 50-tal skadats i våldsamheterna mellan grupperna al-Raada och Tripolis revolutionära brigad. Oroligheterna bröt ut på torsdagskvällen och fortsatte långt in på fredagen.

Flera civila finns bland dödsoffren enligt ambulanspersonal, bland dem ett barn.

Skottväxling mellan grupperna utbröt i en tätbefolkad stadsdel i östra Tripoli, men spreds till fler delar av staden. Ett 50-tal studenter i ett universitetsområde hamnade mitt i striderna, och fick evakueras.

Misslyckade försök

Gnistan som fick våldsamheterna att bryta ut var troligen gripandet av en beväpnad medlem i en av de rivaliserande grupperna.

En tredje beväpnad grupp, kallad brigad 444, försökte skapa lugn genom att införa en buffertzon mellan de stridande, men gruppen utsattes i sin tur av intensiv eldgivning.

Regeringen i Tripoli, ledd av Abdul Hamid Dbeibah, valde att stänga av inrikesminister Khaled Mazen som följd av striderna. En regional företrädare för regeringen ersatte Mazen tillfälligt.

Flygplats stängdes

Tripolis enda fungerande flygplats stängdes under flera timmar när striderna var som mest intensiva under fredagen.

Tripoli, och hela Libyen, är splittrat av rivaliserande grupper och politiska grupperingar med beväpnade grenar som kämpar om makten i landet.

Förhoppningar om en fredlig utveckling efter ett avtal om vapenvila mellan den internationellt erkända regering och krigsherren Khalifa Haftar för två år sedan är i fara; och Libyen fortsätter att vara på randen till fullständigt kaos sedan diktatorn Moammar Gaddafi störtades 2011.