Manchin avvaktande till reformpaket

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2021-11-02

Joe Manchin, demokratisk senator som representerar West Virginia, gav sitt besked vid en presskonferens.

Den demokratiske senatorn Joe Manchin är inte redo att ge sitt stöd till det reformpaket på 1 750 miljarder dollar som USA:s president Joe Biden vill driva igenom i kongressen.

Manchin, på den konservativa änden av partiet, säger att han inte vill stödja paketet utan att till fullo förstått vad det innebär för statsskulden, ekonomin och folket.

Han säger i och för sig att han är öppen för att rösta för förslaget, men att det lika gärna kan bli att han röstar emot det.

”Kommer inte fungera”

Partikamrater har pressat Manchin för att han ska garantera sitt stöd vid en kommande omröstningen. Demokrater på vänsterkanten har krävt att det sociala reformpaketet – som bland annat innebär högkostnadsskydd för äldres läkemedel liksom satsningar mot klimatförändringar – behandlas i kongressen för att godkänna ett parallellt infrastrukturpaket på drygt 1 000 miljarder dollar. Annars är de rädda att det blir nej till det andra paketet.

– Att hålla det här förslaget gisslan kommer inte att fungera för att få mig att stödja det ni vill, säger Joe Manchin vid en hastigt inkallad presskonferens vid Kapitolium, enligt The New York Times.

I senaten är det helt jämnt mellan Demokraterna (och de två oberoende som brukar rösta med Demokraterna) och Republikanerna, vilket gör att en enskild senator kan bli avgörande. Men Manchin uppskattar inte att bli pressad.

– Nog är nog, säger han och fortsätter:

– Det är inte på det här sättet som USA:s kongress bör fungera. Det är dags för våra valda ledare i Washington att sluta spela spel, säger han enligt AP.

Kompromisslösning

Förslaget är trots prislappen en kraftigt nedbantad kompromisslösning. Bidens inledande förslag var på 3 500 miljarder dollar, som bantades ned främst för att blidka Manchin, från West Virginia, och senatorn Kyrsten Sinema, från Arizona.

Vita huset säger att man är säker på att Manchin kommer att stödja Bidens plan till slut, och förslagen kan tas upp för omröstning i representanthuset redan den 2 november.