Kvinnorna skickar lök och drönare till Putins armé

Lök och potatis, drönare och mörkerglasögon.

Det finns i bagaget när ryska frivilliga skickar privata hjälpsändningar till Putins armé.

Gräsrotsrörelsen drivs oftast av kvinnor och får begränsad uppmärksamhet av Kreml, rapporterar New York Times.

Natalia Abijeva, 37, är fastighetsmäklare i Nizjnij Novgorod, ett fyrtiotal mil öster om Moskva. När hennes make skickades till kriget som inte får kallas krig kände hon sig maktlös och ville erbjuda sin hjälp.

Gradvis har hon insett att den behövs. De ryska soldaterna lider brist på allt från medicinsk och militär utrustning till vardagliga nödvändigheter som mat och kläder.

Det är där Natalia Abijeva kommit in i bilden. I onsdags körde hon och två väninnor en fullastad skåpbil till den ukrainska gränsen. Det var hennes sjunde hjälpsändning sedan kriget började, skriver New York Times. I lasten fanns lök, potatis, walkietalkies, kikare, första hjälpen och till med ett portabelt kit med tandvårdsutrustning.

Har fått in mer än en halv miljon

Allt finansieras med hjälp av insamlingar på internet. Hittills har hon fått in motsvarande nästan 600 000 kronor.

– Hela världen stöder våra stora fiender, verkar det som. Vi vill också erbjuda vår hjälp för att visa: ”Grabbar, vi är med er!”, säger hon till tidningen.

Natalia Abijeva är inte ensam. Över hela Ryssland har liknande initiativ, oftast ledda av kvinnor, vuxit fram på gräsrotsnivå. Rörelsen illustrerar enligt New York Times både att det finns visst stöd för kriget bland allmänheten, men också en ökad insikt om att den ryska armén var mycket sämre förberedd än någon kunde tro.

Ryska trupper i Mariupol.
Ryska trupper i Mariupol.

I de statskontrollerade medierna, som vill sprida budskapet att ”specialoperationen” går som smort, nämns frivilliggrupperna mycket sällan.

Ett undantag noterades dock i april då en tv-kanal sände ett inslag om privata hjälpsändningar.

– Våra soldater upprepar att de har allt de behöver, men ett modershjärta har sin egen vilja, hette det enligt NY Times översättning.

Bloggare: ”Våra pojkar dör”

Utanför Putin-tv påpekar ryska krigssympatisörer att donationer från allmänheten är en nyckel till seger. Militära bloggare, vissa av dem inbäddade med ryska trupper, uppmanar sina följare att skänka pengar till mörkerglasögon och vanliga hobbydrönare.

”Våra pojkar dör för att de saknar den här utrustningen medan hela västvärlden försörjer den ukrainska sidan”, skrev en bloggare nyligen.

En annan uppgav nyligen på Telegram att kinesiska drönare som kan köpas i vanliga affärer ”har blivit så fast förankrade i striderna att det har blivit svårt att föreställa sig kriget utan dem”.

För knappt två veckor sedan publicerade en organisation för pensionerade officerare ett öppet brev där de kritiserade att de ryska soldaterna saknar utrustning och är beroende av privat hjälp.

Ryska trupper på vägarna i Ukraina.
Ryska trupper på vägarna i Ukraina.

Veteranerna krävde också att Putin formellt utropar krig mot Ukraina, en uppfattning som i helgen även ventilerades av den profilerade programledaren Olga Skabejeva i rysk stats-tv.

Gör egen myggsprej

Nere på marken är diskussionen på en mer basal nivå. Med sommaren i antågande har frivilliga i den ryska gränsstaden Belgorod börjat tillverka egen myggsprej som fylls på flaskor och körs till fronten.

En grupp kvinnor som samlar in pengar i området har också fått veta att separatiststyrkorna i Donbass är så dåligt utrustade att de bär med sig sina tillhörigheter i vanliga plastpåsar.

I sin Telegram-kanal vädjar kvinnorna nu om allt från ryggsäckar och skor till socker, batterier och strumpor.

– De ska veta att de inte är ensamma. Vi hoppas att det här tar slut snart, säger den 26-åriga fransförlängaren Vera Kusenko, en av samordnarna i Belgorod-gruppen, till New York Times.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin.
Publisert:

LÄS VIDARE