Bolsonaro lovar hjälp till ovädersdrabbade

Av:  TT-AFP

Brasiliens president Jair Bolsonaro lovar stöd på motsvarande två miljarder kronor till de som drabbats av de kraftiga oväder som plågar landets nordöstra delar.

Enorma skyfall i delstaten Pernambuco har krävt närmare 100 liv de senaste dagarna.

– Vi sörjer med familjerna som förlorat sina nära. Vårt stor mål är att ge dem tröst och hjälpa dem materiellt och se till befolkningens bästa, sade Bolsonaro efter att från en helikopter sett delar av förödelsen i Pernambucos huvudstad Recife.

Ovädret är bara det senaste som har orsakat stor ödeläggelse och flera dödsfall i Brasilien de senaste månaderna – i det värsta av dem dog 233 människor i Petropolis i delstaten Rio de Janeiro i februari.

Presidenten hade dock ingen tröst för dem som hoppas att naturkatastroferna ska bli färre.

– Tyvärr sker dessa tragedier. Ett land som är stort som en kontinent får sin beskärda del av problemen, sade han på måndagen.

I delstaten har hittills 91 personer konstaterats döda, men fler offer befaras. Bara runt Recife saknas runt 30 personer fortfarande efter att ha fastnat i de lermassor som vällt fram i flera mindre, fattiga stadsdelar runt storstaden.

Bara under en natt, natten till lördagen, kom nära tre fjärdedelar av maj månads normala nederbörd, och i hela regionen råder fortsatt ”hög risk” för ytterligare översvämningar. För regnet ska fortsätta falla, om än inte i lika stor omfattning.

– Vi uppmanar alla att respektera varningarna som myndigheterna kommer med, säger Daniel Ferreira, utvecklingsminister i delstatsregeringen.

Sammanlagt nära 4 000 personer har tvingats lämna sina hem, och omkring 32 000 familjer i Pernambuco uppskattas enligt myndigheterna bo i områden med risk för jordskred eller översvämningar.

Publisert: