Sparkades ihjäl på gatan efter ungdomsfest

Det var tänkt att bli en rolig födelsedagsfest i den hyrda fritidsgården.

Men efter att ett bråk eskalerat mellan några av deltagarna slutar det hela i en tragedi när 16-årig Riccardo Campogiani brutalt sparkas ihjäl på gatan.

– Han skulle fylla år dagen efter, berättar hans pappa i nya avsnittet av Aftonbladet/PodMes podd ”Dömd Ung”.

Det var på en fritidsgård på Kungsholmen festen ägde rum en kväll i oktober 2007. Riccardo Campogiani var där med några vänner – så även Sigge som kommit till lokalen med sina kompisar. Sigge blir märkbart berusad och börjar tjafsa med med Riccardo.

– Sigge säger ”vafan sa du för något din jävel” och då kontrar Riccardo med ”du hörde vad jag sa – du vet att din flickvän hellre är med mig än med dig” berättar ett vittne.

– Våldssituationen är ganska typisk när det kommer till ungdomsbrott. Det är fest och alkohol inblandat. Det som är särskilt är att det går så långt, säger kriminologen Christoffer Carlsson i ”Dömd Ung”.

Slutar inte sparka och slå

Bråket eskalerar ut på gatan där Riccardo fälls till marken och där Sigge och hans vänner slår och sparkar på honom. Trots att Riccardo förlorar medvetandet slutar de inte att slå.

– Jag ser att att han är livlös. Det var ingen som var förberedd att det skulle vara så här illa. Det var inte så vanligt med så grovt våld bland unga i innerstaden, säger polisen Kristoffer Samsing som var först på platsen tillsammans med en kollega.

Riccardo avlider senare på sjukhuset omgiven av sin familj.

Riccardo Campogiani misshandlades så svårt att han dog.
Riccardo Campogiani misshandlades så svårt att han dog.
Riccardos pappa Dado berättar om sorgen i podden Dömd Ung
Riccardos pappa Dado berättar om sorgen i podden Dömd Ung

Orsakar debatt

– Jag band fast ett kors i Riccardos handflata i tro att Jesus skulle hjälpa mig. Men det gjorde han inte, säger Riccardos pappa Dado som vakade över sin son på sjukhuset.

Förövarna grips redan samma kväll som misshandeln ägde rum.

Riccardos död får stor uppmärksamhet i media och startar en debatt om det ökande gatuvåldet – inte minst i innerstan.

– Här nås medelklassen av en insikt att även väldigt unga killar kan gå så långt att man dödar en jämnårig, säger journalisten Ulrika By som bevakade fallet åt Dagens Nyheter.

– Varifrån kommer den här bristen på empati? Vad har man för relation till sina barn när man växer upp i innerstan? Många får insikten ”var är vi på väg?”, fortsätter hon.

I nya avsnittet av ”Dömd Ung” hör du historien om dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani. Vad hände den där natten? Vilka var förövarna och vad hände med dem efteråt?

Riccardos pappa om sorgen: “Jag går upp varje morgon och säger hej till min son”
Kriminologen Christoffer Carlsson om att återvända till samhället som tonårsmördare
Polisen Kristoffer Samsing om första mötet vid mordplatsen

Podden görs av Tredje Statsmakten för Aftonbladet och PodMe.

Sigge heter egentligen något annat.

Inte Plus-medlem ännu? HÄR kan du ta del av ett specialerbjudande för Dömd Ung – Plus-medlemsskap för endast 29 kronor i två månader

Publisert:

LÄS VIDARE