Skyttegravar som i första världskriget: ”Ett helvete”

Publicerad 2022-06-04

Livet i Ukrainas skyttegravar jämförs med situationen under första världskriget.

Soldater vittnar om brutala artilleriattacker från alla riktningar.

– Det är ett helvete, säger befälhavaren Yevhen Bazulin till Washington Post.

Ukrainska soldater inspekterar en tidigare rysk skyttegrav.
Ukrainska soldater inspekterar en tidigare rysk skyttegrav.

Efter det misslyckade försöket att inta Kiev har Ryssland riktat nästan allt artilleri mot Donbassregionen. Något som lett till stor förödelse och många civila dödsfall, uppger det brittiska försvarsministeriet.

Enligt president Volodymyr Zelenskyj dör uppåt 100 personer om dagen i Ukraina.

Washington Post har varit på plats i skyttegravarna på den östra fronten där granater och raketer faller oavbrutet.

– De skjuter från morgon till kväll. Om vi skjuter ett skott får vi tio eller femton tillbaka, säger Volodymyr Pohorilyj, befälhavare i Dnipro 1-bataljonen.

”Utplånar allt”

Den ryska taktiken påminner om striderna under första världskriget, säger Frederick W. Kagan, chef för Critical Threats Project som belyser kriser världen över.

– De har anammat den här taktiken. Man använder artilleri för att utplåna allt framför sig och sedan kravlar man över spillrorna, säger han.

– Mängden eldkraft, antalet explosioner, tiden attackerna pågår – allt detta tillsammans, och det faktum att du inte kan försvara dig resulterar i mängder av offer och är otroligt demoraliserande.

En ukrainsk soldat i en skyttegrav norr om Kiev.
En ukrainsk soldat i en skyttegrav norr om Kiev.
Rysk pansarvagn i Mariupol.
Rysk pansarvagn i Mariupol.

”I helvetet”

Den lilla staden Zolote i Luhansk är omringad från tre håll av ryska soldater. Invånarna är utan både mat och vatten och raketerna faller nonstop, enligt befälhavaren Yevhen Bazulin.

– De befinner sig i helvetet. Ryssarna skjuter allt de har mot dem. Vi förstår inte alltid var de skjuter ifrån, säger Bazulin.

Den konstanta beskjutningen försvårar Ukrainas möjligheter att förstärka sina positioner och behålla sitt territorium, säger Ukrainas förre general Viktor Muzhenko till AP.

Nu kräver han mer vapen från omvärlden.

– Det här är en av krigets kritiska ögonblick, men vi har inte nått peaken än. Det är den största konflikten sedan andra världskriget och det förklarar varför förlusterna är så stor. Nu behöver Ukraina kraftfulla vapen för att matcha eller överträffa Ryssland.

LÄS VIDARE