Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

”Obetydliga” detaljen som öppnar för mer kol

Publicerad 2022-06-07

Det nyss avslutade FN-mötet i Stockholm vill skynda på klimatomställningen – men stöter på motstånd.

Indien vill öppna 100 tidigare nedlagda kolgruvor.

Och en ”smygändring” öppnar för mer smutsig energi i Kina.

Följ ämnen

Att snabbt ställa om till förnybar energi är avgörande för att klara klimatomställningen, men långt ifrån alla länder är med på tåget. Vid COP26-mötet i Glasgow i november satte sig Kina och Indien på tvären i slutförhandlingarna och lyckades i sista stund få igenom att världen ska ”fasa ner” i stället för ”fasa ut” kol som energikälla.

PLUS: Här dödar värmen oss om bara 50 år

Sex månader senare börjar innebörden av förändringen bli tydlig.

Samtidigt som fler än 100 miljöministrar från hela världen i förra veckan försökt hitta sätt att öka takten i klimatarbetet under Stockholm+50-mötet tar de båda länderna än en gång steg i motsatt riktning.

Under maj månad lastades rekordstora mängder kol på indiska järnvägar, rapporterar The Hindu.

Mer kol

Indien är världens tredje största utsläppare av koldioxid och på samma gång ett av de länder som drabbats hårdast av klimatkrisen. Under våren har landet plågats av en extremhetta som anses testa gränserna för mänsklig överlevnad. Något som fått behovet av el till luftkonditionering att nå rekordnivåer och som lett till ständiga strömavbrott.

Svaret heter: kol.

Landet har, mitt i klimatomställningen, drabbats av en kolboom.

”Bad boys”

Under maj månad lastades rekordstora mängder kol på indiska järnvägar, rapporterar The Hindu. Statliga jätten Coal India har kraftigt ökat sin kolproduktion och enligt kolministeriet ska 100 tidigare nedlagda gruvor öppnas på nytt.

– Tidigare stämplades vi som ”bad boys” för att vi främjade fossilt bränsle och nu hamnar vi i nyheterna för att vi inte levererar tillräckligt med det, sa landets vice kolminister Anil Kumar Jain vid en pressträff i maj.

Ändring i dokument

Från världens största utsläppare – Kina – kommer en nyhet som om möjligt är än allvarligare för den som hoppats på en snabb utfasning av kol.

Kolkraftverk i Lanzhou, nordvästra Kina.

I mars 2021 uppgav en tjänsteman vid Kinas nationella energiadministration att förnybar energi skulle utgöra två tredjedelar av ökningen av elkonsumtion fram till 2025. Men när landets stora plandokument som styr övergången till förnybar energi mellan 2020 och 2025 publicerades på onsdagen hette det plötsligt att förnybara källor ska stå för mer än 50 procent av den stegvis ökade energiförbrukningen under perioden, rapporterar Bloomberg. Förändringen har inte kommenterats.

Bäddar för kol

Enligt FN:s klimatpanel IPCC måste utsläppen globalt att börja vända neråt senast 2025 om vi ska ha en möjlighet att uppnå Parisavtalets mål om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader – och undgå en klimatkatastrof.

Nedskrivningen av målet kan nu bädda för att en betydande del av Kinas stigande energibehov under de kommande kritiska tre åren ska mötas –  med kol.

Kina har lovat att nå nettonoll utsläpp till år 2060, Indien först till 2070.