Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Berättar inifrån Afghanistan: ”Hör skott nästan varje minut”

Av: 

Amanda Hällsten

Nellie Håkansson

NYHETER

Talibanerna firar att USA nu lämnat Afghanistan.

Samtidigt vittnar civilbefolkningen i huvudstaden Kabul om oro och rädsla för framtiden.

– Vi får se vad talibanerna kommer göra, men de är skitjobbiga, säger en Kabulbo i 20-årsåldern som vill vara anonym.

Kabuls gator har talibanerna hörts och setts fira USA:s uttåg med sång och skottsalvor i luften. Enligt en talesperson för gruppen var det en ”historisk dag och ett historiskt ögonblick” när USA drog sig tillbaka, skriver Reuters.

För de kvarvarande civila väntar en tid av ovisshet. Landets befolkning, såväl som stora delar av omvärlden, inväntar vad ett talibanstyre kommer att innebära i praktiken.

Grannfamiljen har lämnat

Ett dygn har snart har gått sedan den sista amerikanska soldaten lämnade landet. Ännu har de boende i Kabul inte märkt någon skillnad.

– USA:s soldater var bara vid flygplatsen, de rörde sig aldrig utanför den. Samtidigt är det många här som inte tror att USA kommer lämna Afghanistan på riktigt, säger en boende i Kabul som är i 20-årsåldern.

Talibaner utanför Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul.

Rädslan för talibanerna gör att mannen vill vara anonym. Han berättar att det varit konstant skottlossning de senaste dagarna.

– Jag hör skott nästan varje minut. Familjen som bodde i huset bredvid mig har lämnat landet. Det är oroligt här nu. Jag mår okej, men det är svårt att sova när man hör skjutningar på natten, säger han, och tillägger:

– Vi får se vad talibanerna kommer att göra senare, men de är skitjobbiga.

”Spänd atmosfär och desperata människor”

Nagieb Khaja är en dansk frilansjournalist på plats i landets huvudstad. De senaste 17 åren har han rapporterar om och från Afghanistan.

Talibaner patrullerar genom Kabul.

– Man märker inte av någon större skillnad för de civila i huvudstaden i dag, jämfört med i går. Den största förändringen nu är att talibanerna firar USA:s tillbakadragande, säger han.

Har svårt att betala för mat

De boende i Kabul försöker leva sina liv som vanligt, i den mån det går. Många kämpar med ekonomiska problem eftersom det är svårt att ta ut pengar från bankerna, berättar Nagieb Khaja:

– Det är en spänd atmosfär och många är desperata. Livsmedelspriserna stiger för varje dag som går och många har svårt att betala för mat och andra livsnödvändiga varor.

I många av landets mindre byar och samhällen har det inte skett någon större förändring, men i Kabul märks talibanernas övertagande tydligt.

– I Kabul var det fred tidigare. Det har förekommit självmordsattentat och liknande här tidigare, men generellt sett förlorar de civila mycket mer än de vinner på det här, säger Nagieb Khaja.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

LÄS VIDARE

18-åringens nödrop inifrån Kabul: ”Snälla, hjälp oss!”

ÄMNEN I ARTIKELN

Talibanernas offensiv i Afghanistan 2021

Afghanistan

Kabul

Talibanstyret