Ryska hotet: Lägg ned vapnen och rädda era liv

Uppdaterad 2022-04-18 | Publicerad 2022-04-17

Det ryska försvarsministeriet gav under söndagen de ukrainska styrkorna i Mariupol ett ultimatum: ”lägg ned vapnen innan klockan 13 och vi skonar era liv.”

Men borgmästarens rådgivare Petro Andriusjenko svarade att kapitulation inte är aktuellt – vilket väckte en kraftig reaktion från Ryssland.

”Vi kommer att bli tvungna att eliminera allt motstånd”, säger det ryska försvarsministeriet i ett uttalande.

Rysslands försvarsministerium gav under söndagen de sista ukrainska styrkorna i staden Mariupol mellan klockan 06.00 och 13.00 på sig att kapitulera, rapporterar Reuters. I utbyte lovade Ryssland att deras liv skulle skonas.

Enligt Ryssland ska de sista soldaterna – som de uppger är av både ukrainsk och utländsk nationalitet – befinna sig på stålverksanläggningen Azovstal.

Men strax efter klockan 12 svensk tid kom rapporter om att Petro Andriusjenko, rådgivare till Mariupols borgmästare, uppgett att man inte kommer att kapitulera.

– Våra försvarare kommer fortsätta att stå emot, säger han i ett klipp på sociala medier.

Rysslands försvarsministerium svarade snabbt att då Ukraina avvisat ”förslaget” kommer de att ”vara tvungna att eliminera allt motstånd”, skriver CNN och andra medier.

Utbrända ukrainska militärfordon i Mariupol.
Utbrända ukrainska militärfordon i Mariupol.
I ett flerfamiljshus har en bomb slagit ner rakt igenom huset. I lägenheterna kan man fortfarande se köksinredning, tvättmaskiner och möbler.
I ett flerfamiljshus har en bomb slagit ner rakt igenom huset. I lägenheterna kan man fortfarande se köksinredning, tvättmaskiner och möbler.

Kravet: Hissa vit flagg

Om den ukrainska sidan gick med på villkoren skulle kapitulationen inledas med ett hissande av flaggor: ryssarna skulle flagga rött medan ukrainarna skulle resa vit flagg runt hela stålverket.

Men Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj verkade inte imponerad av Rysslands ”erbjudande”.

– Eliminering av våra trupper i Mariupol skulle innebära slutet för alla förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland, sa Zelenskyj enligt den ukrainska nyhetssajten Ukrainska pravda.

Under lördagen anklagade Zelenskyj i sin dagliga videouppdatering Ryssland för att ”medvetet försöka förgöra alla i Mariupol”, enligt Reuters.

Strategiskt betydande

Han förklarade även att man från den ukrainska sidan febrilt har letat efter en lösning på situationen i Mariupol:

– Jag vill uppfattas korrekt nu: det har inte gått en enda dag sedan blockaden av Mariupol började som vi inte har sökt en lösning - militär eller diplomatisk. Men att hitta den här lösningen är extremt svårt. Hittills har det inte funnits ett 100 procent realistiskt alternativ.

”Det skulle innebära slutet för alla våra förhandlingar”, säger Zelenskyj som motbud till Rysslands ultimatum.
”Det skulle innebära slutet för alla våra förhandlingar”, säger Zelenskyj som motbud till Rysslands ultimatum.

Zelenskyj kommenterade dock inte de ryska påståendena om att de ukrainska trupperna endast är begränsade till stålverksanläggningen.

Mariupol ligger vid Azovsjöns kust och har varit ett mål sedan krigets början. Staden har ett betydande strategiskt läge mellan Krimhalvön i väst och Donetsk-regionen i öst, som har kontrollerats delvis av pro-ryska separatister sedan 2014.

Skulle Ryssland lyckas ockupera hela Mariupol har de möjlighet att kontrollera hela den norra kusten av Azovsjön.

Ryska militärfordon i utkanten av Mariupol.
Ryska militärfordon i utkanten av Mariupol.

LÄS VIDARE