Sökandet efter Beata fortsätter – ny damm av intresse

Uppdaterad 2021-09-30 | Publicerad 2021-09-29

I dag söker dykare i ytterligare en damm efter den försvunna mamman Beata Ratzman.

Den silverfärgade bil som polisen tidigare sökt tips om är beslagtagen och tekniska spår har säkrats från den.

Samtidigt uppger Sydsvenskan att ett klädesplagg med blod på har hittats.

– Vi har säkrat fynd i det sökområdet där vi varit men vi kan inte gå in på närmare detaljer om vad, säger Nils Norling på polisen i Malmö.

Beata Ratzman, 32, har varit försvunnen sedan i fredags.

Trots omfattande sökningar med helikoptrar och hundpatruller, och trots att hennes bild publicerats i de flesta medier, har hon ännu inte hittas.

I går häktades hennes make, en man i 50-årsåldern som hon ansökt om skilsmässa från och även anmält för misshandel och olaga hot, på sannolika skäl misstänkt för människorov.

Han nekar till brott.

Samtidigt sökte dykare i en damm vid en golfbana i Oxie i Malmö.

– Det kommer att genomföras fler dykningar i den dammen som var aktuell under gårdagen och man har även spärrat av ytterligare en damm som ska genomsökas, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen i Malmö, och fortsätter:

– Det kan vara bra att betona att det per automatik inte behöver betyda att vi söker specifikt efter kvinnan i vattnet, det kan vara andra saker vi letar efter där.

Bilen hittad

I helgen sökte polisen information om en silverfärgad Suzuki, modell Vitara, från år 2002. Enligt Aftonbladets uppgifter hämtades Beata och hennes barn upp i den bilen av maken på fredagen.

De klev sedan ur bilen medan barnet satt kvar. Mannen kom tillbaka en stund senare – ensam – och ska då ha sagt till barnet att mamman träffat en väninna.

Senare samma kväll anmäldes Beata försvunnen av en närstående.

Den silverfärgade bilen beslagtogs i helgen, säger Nils Norling.

– Den finns hos oss men vi är fortsatt intresserade av var den varit, om någon gjort iakttagelser kring den.

En teknisk undersökning har genomförts av bilen och tekniska spår har säkrats.

– Men vad de spåren är och vad de ger får vi se efter analys, säger Norling.

Sökande i en damm utanför Oxie på måndagen. I dag ska polisen söka i en ny damm.

Blodspår

Enligt uppgifter till tidningen Sydsvenskan ska ett potentiellt viktigt spår efter Beata ha hittats; en del av ett klädesplagg som kan tillhöra henne. På plagget ska man ha funnit blodspår som nu skickats på analys.

– Vi har säkrat fynd i det sökområdet där vi varit men kan inte gå in på närmare detaljer om vad det är för fynd. När vi gör sökinsatser gör vi alltid fynd sen är det inte alltid de är relevanta för det brott som misstänks vara begånget, säger Nils Norling.

Inte heller kammaråklagare Lena Körner vill vare sig bekräfta eller dementera uppgiften.

– Jag kan inte kommentera något, då måste jag veta var uppgiften kommer ifrån.

I går avslutades den speciella sökinsats som pågått där man delat upp sökområdet i olika sektioner. Man anser att området till land är genomsökt, utan att Beata hittats, därför riktar man nu in sig på vattendrag för att finna spår efter henne.

– Det kan komma fler intressanta tips som gör att vi kommer söka igen i dessa områden eller i andra. Men baserat på information vi har just nu är det extra intressant att titta på de två olika dammarna nu, säger Norling.

Beata Ratzman begärde i slutet av augusti skilsmässa från sin make, en egenföretagare som tidigare är helt ostraffad förutom en ordningsbot i trafiken. Hon ansökte då även om ensam vårdnad om deras barn. Blanketten hon fyllde i är en sådan som används när parterna inte är överens om att skiljas.

Beata Ratzman är försvunnen sedan natten till i lördags.

Beata anmälde maken

Kort därefter anmälde hon maken för olaga hot, misshandel och skadegörelse – brott som hon uppgett ska ha inträffat under åren 2016 till 2021. Hon tilldelades då ett målsägandebiträde och hördes av polisen i början av september.

Även maken kallades till förhör en vecka senare.

Två veckor före försvinnandet ville Beata även ha ett kontaktförbud mot mannen men den ansökan fick hon avslag på.

– Att titta på anmälningshistorik, och att samla in information om hur relationen varit med tidigare brott och anmälningar och så vidare, är i allra högsta grad viktigt att göra i ett sådant här läge, säger Nils Norling.

– Vi tror inte att kvinnan håller sig undan frivilligt. Det har bedrivits en intensiv sökinsats i flera dagar i kombination med stort medialt utrymme och mängder av försök att komma i kontakt med kvinnan av både oss och anhöriga som inte gett något. Det gör att vi måste fortsätta arbeta efter tesen att hon utsatts för ett brott.

Finns det något som tyder på att fler kan vara inblandade i bortförandet av Beata?

– Jag har inte kännedom om att fler delgivits misstanke.

Har du sett Beata Ratzman någon gång sedan i fredags? Ring polisen på 114 14.

Ser du kvinnan i detta nu ring larmnumret 112.