Nyheter

Kuba medger: Över 700 inför rätta

Av: 

TT

När nya protester planerades i november tog militära fordon plats längs med "el Malecón", strandpromenaden i Havanna. Arkivbild.
När nya protester planerades i november tog militära fordon plats längs med "el Malecón", strandpromenaden i Havanna. Arkivbild.

NYHETER

Myndigheterna på Kuba medger för första gången att fler än 700 människor har ställts inför rätta efter de protester som skakade landet förra året.

Hittills har 172 av dem dömts för brott, meddelar den kubanska statsåklagaren. Det framgår inte vad påföljderna har blivit.

Formella brottsanklagelser har riktats mot åtminstone 790 personer, då de sägs ha förstört saker, angripit människor eller stört den allmänna ordningen i samband med protesterna, framgår av ett besked från åklagarkammaren som publiceras i kommuniststyrets tidning Granma. I vissa fall har misstankarna lagts ned, men för 710 personer väntar rättegång.

Tidigare beräkningar av hur många demonstranter som lagförs av myndigheterna har kommit från rättsorganisationer, som kubanska sådana som verkar i exil.

Minst 1 300 personer greps i samband med protesterna. Demonstranterna krävde bättre levnadsvillkor och större medborgerliga friheter i enpartistaten.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert: