Norska oron för Greta: ”Rent ut sagt farligt”

Uppdaterad 2021-11-11 | Publicerad 2021-11-07

Greta Thunbergs närvaro vid klimatmötet COP26 i Glasgow har väckt stor uppmärksamhet internationellt.

Från Norge höjs nu kritiska röster som menar att hennes tal uppviglar aktivister till odemokratiskt agerande.

– När man säger att politik inte har någon mening, då är vi ute på en lite farlig kurs, säger Espen Barth Eide (Ap), Norges klimatminister.

Följ ämnen

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg är på plats i Glasgow samtidigt som toppklimatmötet COP26 pågår. Under lördagen demonstrerade hundratusentals. Greta Thunberg skrev att "det är såhär ledarskap ser ut".

Hon har kallat klimatmötet för en ”greenwashing”-festival, där politiker får en chans att framstå engagerade i klimatfrågan snarare än att faktiskt agera. Hon uttrycker också en frustation över politikernas uttalanden som hon kallar ”Bla bla bla”.

”Detta är inte längre en klimatkonferens. Det här är den globala nordens greenwashing-festival. Ett två veckor långt firande av att fortsätta som vanligt och bla bla bla”, skriver Greta Thunberg på Twitter.

Greta Thunberg på klimatmötet i Glasgow.

”Riskerar att leda dem in i något auktoritärt”

Aftenpostens politiske redaktör Kjetil B. Alstadheim har i en text kommenterat Gretas retorik. I texten beskriver han bland annat en oro för att hon skapar ett förakt för politiker.

Hon riskerar att leda dem in i något auktoritärt, antidemokratiskt och rent ut sagt farligt. Hennes retorik är bara ett ryck från att kräva något bortom civil olydnad. Och det hon säger är osant. Framsteg görs, även om de inte är tillräckligt stora.", skriver Kjetil B. Alstadheim.

Han tror att Greta bidrar till polarisering och splittring när motsatsen behövs för att rädda klimatet.

Vi behöver en Greta Thunberg och aktivister som driver utifrån. Det behövs ingen Greta Thunberg som bara sprider förakt och hopplöshet”, skriver Alstadheim.

Norges miljö- och klimatminister Espen Barth Eide.

Norges klimatminister varnar

Även den norska klimatministern, Espen Barth Eide (Ap), är kritiskt till Greta Thunbergs inställning.

– Det är fel att inget händer. Politik är nyttigt, protesterar klimatminister Espen Barth Eide (Ap) till NRK.

Enligt honom innebär den svenska klimataktivistens höjda tonläge att hon just nu ute på en ”farlig kurs”.

– När man säger att politik inte har någon mening, då är vi ute på en lite farlig kurs. Jag tror att det starka och förnuftiga engagemanget för att få något att hända måste omvandlas till politisk handling – inte för att förkasta hela idén om demokratisk politisk förändring, säger han till NRK.

Lisa Nåbo, ordförande i SSU, uppmanade Greta Thunberg att ge sig in i politiken.

SSU kritiken: kom med egna lösningar

Även från svenskt håll har kritik kommit. SSU:s ordförande Lisa Nåbo gick hårt åt Greta Thunberg då hon nyligen höll ett tal vid S-kongressen i Göteborg.

– Det kommer aldrig att räcka att bara ställa krav och kritisera andra utan att själva komma med lösningarna. Där är därför politiken behövs, säger hon.

Sedan riktade hon sig direkt till Thunberg och hoppades att hon lyssnade.

– Greta, du har sagt att det viktigaste en ung kan göra är att bli aktivist. Jag håller inte med dig. Ingen lösning på klimatkrisen kommer att vara partipolitisk neutral. Det viktigast du som ung kan göra är att ge dig in i politiken och se till att det fattas rätt beslut, säger Lisa Nåbo.