FHM:s uppmaning: Avstå middagar och fester

På onsdag införs nya åtgärder.

Folkhälsomyndigheten riktar sig särskilt skarpa ord till Sveriges vuxna befolkning.

– Undvik de större festerna och undvik större middagar, säger FHM:s generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

På måndagen meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det återigen är dags för nya restriktioner.

FHM:s tidigare scenarior har pekat på att smittspridningen kommer nå sin topp i veckan, men läget har nu förändrats. Smittspridningen är nu på rekordhöga nivåer och trycket på sjukvården stiger snabbt, meddelar regeringen och FHM.

– Pandemin har inte släppt greppet och läget i stora delar av världen, Europa och Sverige är ansträngt. Smittspridningen har stigit brant i Sverige efter jul- och nyårshelgerna, och kommer troligen att fortsätta stiga i ytterligare minst två veckor till, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Från och med onsdag den 12 januari gäller åtta nya åtgärder och råd som ska tränga tillbaka den skenande smittspridningen.

Bland annat uppmanas alla vuxna att begränsa antalet nära kontakter inomhus, och Folkhälsomyndigheten riktar extra skarpa ord till alla vuxna som planerar att festa eller ordna middagar.

– Åtgärderna handlar om att begränsa sammankomsterna inomhus. Vuxna ska avstå från större middagar och fester och liknande sociala sammanhang. Ju färre som samlas, desto bättre säger Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Regeringen: Färre deltagare på festbåtar

Omikronvarianten har förändrat förutsättningarna för pandemin. Den har visat sig vara mer smittsam än tidigare varianter, samtidigt som den bryter igenom vaccinskyddet och skydd från tidigare sjukdom.

Däremot skyddar vaccinet fortfarande mot allvarlig sjukdom och död, även om det inte stoppar smittspridningen.

– Om fler vaccinerar sig behövs färre åtgärder. Men det behövs just nu ytterligare åtgärder för att minska kontakterna inom den vuxna befolkningen, så att belastningen på hälso- och sjukvården inte blir för hög, säger Karin Tegmark Wisell.

– Vad gäller den privata sfären måste var och en titta på: ”vad är nödvändigt?” Nu är vi i en extrem situation. Undvik de större festerna, undvik större middagar. I stället för att hitta vägar framåt, ska man tänka vad man kan undvika och skjuta fram, svarar Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Folkhälsomyndigheten har därför lämnat en hemställan till regeringen om bland annat sänka taket för privata sammankomster, från 50 till 20 personer. Åtgärden ska gälla vid uthyrning av lokaler.

– Till exempel festlokaler och festbåtar, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Hemställan är under behandling och kommer börja gälla inom kort, men det finns ännu inget utsatt datum.

Folkhälsomyndigheten kommer att ompröva åtgärderna inom 14 dagar, men bedömer att de behöver vara kvar i minst fyra veckor från och med nu.

Detta gäller från och med onsdag

  • Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det.
  • Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23.00. Begränsning på högst 8 personer per sällskap införs.
  • Ett allmänt råd om att vuxna ska begränsa antalet nära kontakter inomhus införs.
  • Allmänna sammankomster och offentlig tillställningar, där införs maxtak på 50 personer om man inte har vaccinbevis. För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med vaccinbevis införs olika regler om avstånd.
  • Huvudregeln för utbildning för vuxna är att vara på plats. För universitet och högskolor gäller att distansundervisning kan användas som verktyg för att glesa ut. Salstentor och stora föreläsningar bör ges vid flera tillfällen för att undvika trängsel.

Dessa åtgärder förlängs:

  • Avrådan från deltagande i olika typer av cuper och läger inomhus.
  • Smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafik.
  • Att använda munskydd när många reser.

Nya åtgärder som kräver förordningar och därför kommer vidtas inom kort:

* Deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

* På mässor införs vaccinationsbevis om antalet deltagare överstiger 50 personer.

* Antalet personer vid privata sammankomster sänks från 50 till 20 sittande personer.

Publisert:

LÄS VIDARE