Coronapandemin

Testkaos i Stockholm – sjuka kan inte beställa hemtester

Region Stockholm: Vi beklagar det här och gör allt vi kan

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Smittan rusar i Stockholm och personer med symtom uppmanas att testa sig.

Samtidigt vittnar många om att test inte går att få tag i.

– Det är så dåligt. I dessa tider borde det vara enklare att boka och beställa hem testerna, säger Madelen Hellkvist som försökt beställa hemtester till sin familj under hela veckan.

Coronasmittan ökar i Stockholm och regionen uppmanar alla med symtom att testa sig. Samtidigt uppger många stockholmare att det inte går att beställa hem tester via appen Alltid öppet.

Madelen Hellkvist är en av många som försökt, men inte kunnat, beställa hem coronatester den här veckan.

– Jag, min sambo och mina två äldsta barn har varit sjuka hela veckan. Det känns viktigt att testa sig, men det har inte gått att beställa hem något test de senaste dagarna, säger hon.

Kan inte hämta ut tester via apoteket

I appen Alltid öppet, där man beställer hemtesterna, kan man för närvarande inte välja alternativet att beställa hem tester.

”Just nu är det många som vill lämna prov för covid-19 och det gör för närvarande inte att beställa hemtest. Boka istället uthämtning på apotek (ska hämtas av ombud)”, står det i appen.

Madelen Hellkvist, från Sigtuna, har inte kunnat beställa hemtester till sig själv eller sin familj i veckan.

Man uppmanas också att boka en testtid på en drive-in-station. Men för många personer har det inte varit möjligt att ta sig till en teststation.

– Vi bor i Sigtuna och närmsta apotek där man kunnat hämta ut tester är i Solna. Eftersom vi alla har symtom kan vi inte åka kollektivt för att ta oss dit, och jag och min sambo har varit för sjuka för att ta bilen. Det har varit väldigt bökigt, säger Madelen Hellkvist, och fortsätter:

– Jag tycker att det väldigt mycket dubbelmoral. Jag förstår inte varför regionen har gjort så här, de borde se till att ha resurserna till att testa nu när det är så viktigt.

Stor ökning av tester – kan inte möta efterfrågan

Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, säger att regionen inte räknat med den stora efterfrågan på tester. På bara några veckor ökade antalet test från 23 000 till 58 000 coronatester.

Hon säger att regionen nu jobbar intensivt med att kunna möta efterfrågan på hemtester.

– Kapaciteten för själva provtagningen har inte kunnat hänga med i den ökning av efterfrågan på tester som skett de senaste veckorna, säger chefsläkaren.

Hemtesterna levereras av olika taxibolag i Stockholm. Elda Sparrelid säger att taxibolagen inte heller har kunnat möta efterfrågan på hemtester, varken förra veckan och denna vecka.

– När det gäller hemtester specifikt är det utlämningen och hämtningen av testerna som har varit problemet. Det konkurrerar med taxibolagens kärnverksamhet och färdtjänstresor, säger hon.

Regionen: ”Vi beklagar”

Regionen uppmanar alla med symtom att testa sig. Hur ska man göra om man inte kan beställa hem ett test då?

– Det finns flera olika möjligheter att bli testade i Stockholm. Hemtestflödet är en del av verksamheten, men vi erbjuder också drive-in-tester som kommer ökas ytterligare. Vi lämnar också ut testkit via apoteken. Även den kapaciteten kommer öka ytterligare nästa vecka.

Flera personer vittnar om att de inte kunnat testa sig den här veckan, trots att det finns andra alternativ än hemtester. Hur ska de gå tillväga?

– Kan man inte testa sig är rekommendationen att man stannar hemma i sju dagar, eller längre om man inte är symtomfri. Vi beklagar det här och gör allt vi kan för att matcha efterfrågan på tester med en ökad kapacitet, säger Elda Sparrelid.

Taxi Stockholm: ”Regionen som styr”

Taxi Stockholm är ett av företagen som fått i uppdrag att köra ut hemtesterna i regionen.

– Det är regionen som styr flödet, när man kan beställa och inte beställa tester. Vi har inte gett något löfte om vilka volymer vi ska köra ut, men vi kör så mycket vi kan och effektiviserar så mycket som vi kan, säger Natalia Santos, presstalesperson för Taxi Stockholm.

Hon säger också att antalet taxiförare, som kan köra ut hemtesterna, minskade under pandemin.

– Vi har blivit av med en hel del förare under pandemin, eftersom omsättningen störtdök när efterfrågan på taxiresor minskade när pandemin var som värst. Vi vill jättegärna att förarna kommer tillbaka och jobbar med att rekrytera folk just nu, fortsätter hon.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Stockholm

Taxi Stockholm