Svenska Akademien

Genuskritik mot Svensk ordbok

Av: 

TT

Foto: TT

NYHETER

Medan männen sväller av stolthet är det barmen som sväller på kvinnorna.

Exempelmeningarna i Svensk ordbok befäster stereotypa könsroller, enligt litteraturforskaren Ebba Witt-Brattström.

Men huvudredaktören för ordboken slår ifrån sig.

"Efter befordringen blev han lite mallig" respektive "Hon var mallig över sin nya klänning". "Köket var hennes revir" respektive "Som forskare ville han gärna muta in ett eget revir".

När Svensk ordbok sätter in orden i ett språkligt sammanhang blir det emellanåt fel, anser Ebba Witt-Brattström.

– Jag tycker att det är ganska allvarligt, säger hon till P1 Morgon i Sveriges Radio.

– Det är med språket som vi förklarar verkligheten. Men vi skapar den också, vi kan konservera en förvriden verklighet där kvinnors och flickors nuvarande verksamhet inte syns.

Saknade ord

Det är inte bara exempelmeningarna som Ebba Witt-Brattström är kritisk till. Hon anser också att många ord som i dag är vanligt förekommande i svenskan, och som har med kön och genus att göra, fattas i ordboken, exempelvis "genusordning", "hedersvåld", och "samtyckeslag".

– Detta är ju ord som vi hela tiden använder i det offentliga samtalet. Och om de inte finns där så betyder det att Svenska Akademien inte anser att dessa upplevelser, erfarenheter och delar av verkligheten är intressanta.

Massor med exempel

Sven-Göran Malmgren som är huvudredaktör för ordboken håller dock inte med. Han hänvisar bland annat till att en finländsk forskare gjort en djupgående granskning, och inte hade några invändningar i genusfrågan.

– Det finns massor med exempel där han är forskare, massor med exempel där hon är forskare. Det finns många exempel där hon står i köket säkert, det finns också många exempel där han står i köket, till exempel: "Han stökade i köket, han lagar god mat, det var alltid han som skötte tvätten", och så vidare, säger han till P1 Morgon och tillägger:

– Så man får nog komma med lite mer än en handfull anekdotiska exempel.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska Akademien

Ebba Witt-Brattström

Språk