Jubel – och total skräck i Aleppo

avMartin Schori

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: OMAR SANADIKI / TT NYHETSBYRÅN

Strax efter östra Aleppos fall gav sig jublande människor ut på gatorna. Men andra fruktar för sina liv – och många har redan dödats eller tvingats gå med i regimens armé.

Sedan 2012 har Aleppo beskrivits som en delad stad mellan de rebellkontrollerade östra delarna och de regimstyrda västra områdena.

På måndagen deklarerade regimen att slaget om Aleppo är över, då man efter en månads blodig offensiv lyckats pressat tillbaka de sista rebellsoldaterna till endast ett par kvarter.

Nu är det istället östra Aleppo som är delat.

Jubel på vissa ställen

På vissa bilder syns människor jubla över att regimen tagit tillbaka området. Till en början bestod rebellerna i Aleppo av en rad olika, mer eller mindre moderata, miliser. De rebeller som gjorde det sista motståndet i Aleppo var främst hårdföra islamistgrupper som Jabhat Fatah al-Sham (tidigare al-Nusrafronten) och vissa Aleppobor är uppenbarligen glada över att de försvunnit.

LÄS MER: Sista meddelandet från Aleppo: Jag väntar på att dö

Men andra människor är skräckslagna.

På måndagen kom flera vittnesmål om att syriska regimstyrkor utför utomrättsliga avrättningar på misstänkta ”terrorister”. Minst 82 människor sa ha dödats. FN-chefen Ban Ki-moon säger att han är ”väldigt oroad över uppgifterna om grymheter mot stora grupper civila, inklusive kvinnor och barn.”

– Det är viktigt att betona att FN inte kunnat bekräfta uppgifterna. Men generalsekreteraren har framfört sin djupa oro till de berörda parterna, säger talesmannen Stephane Dujarric, enligt AFP.

Samtidigt uppmanade Frankrikes utrikesminister FN att stoppa ”hämnden och terrorn” i Aleppo.

Även om staden anses vunnen av regimen finns det rebeller kvar, tillsammans med tiotusentals civila. Många av dem fruktar nu för sina liv och att regimstyrkorna, som är uppbackade av shiamuslimska miliser från Iran och Libanon, ska ta ut sin hämnd på dem.

”Det blir ett folkmord”

”Jag väntar på att dö eller att bli tillfångatagen av Assads regim”, skriver fotografen Ameen al-Halabi på Facebook enligt tidningen Vice, som samlat flera desperata vittnesmål från Aleppobor.

På andra bilder från staden syntes uppradade män som nu ska tvingas in i armén. Samma sak hände de som evakuerades ur Homs för ett par år sedan. Då hade Assad lovat rebellerna fri lejd och straffrihet, men många av dem tvingades gå med i den armé man precis stridit mot – och som i många fall hade dödat deras familjer.

– Det kommer att bli ett folkmord, säger tandläkaren och Aleppobon Salem Abualnaser till SVT Nyheter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Aleppo

Syrien