Bokmässan: Nya Tider är välkomna

Uppdaterad 2017-11-28 | Publicerad 2016-12-13

Nu ger Bokmässan besked i ett av årets största kulturbråk.

I ett inlägg på mässans hemsida slår arrangörerna fast att utställare av princip inte kommer att utestängas på grund av sina politiska åsikter.

Det innebär att Nya Tider kommer att få medverka på nästa bokmässa, om tidningen lämnar in en ansökan.

Det blev ramaskri när den högerextrema Nya Tider fick ställa ut på årets Bokmässa i Göteborg.

Kritiken var så högljudd att mässan vände – och portade tidningen. Det gav upphov till en ny ilskestorm, och arrangörerna ändrade sitt beslut igen.

Många upprördes av att Nya Tider tilläts medverka på mässan, och flera deltagare hoppade av i protest. Arrangörerna fick också kritik för att deras linje var så svajig.

”Priset mässan måste betala”

Nu har Bokmässan i Göteborg gjort gemensam sak med Frankfurts motsvarighet. I en text, som publiceras på bokmässans sajt och på DN Debatt, skriver mässorna att utställare med ”intoleranta värderingar” kommer att få ställa ut:

”För oss främmande och ibland avskyvärda åsikter, av olika ideologiskt ursprung, kommer även i framtiden att vara representerade. Vi anser att det tyvärr är priset en bokmässa måste betala för att vara en öppen, demokratisk arena, med yttrandefriheten som icke förhandlingsbar bas.”

Ja till Nya Tider

Arrangörerna skriver vidare att detta innebär att Nya Tider kommer att få medverka på kommande mässor.

”Nya Tider har inte ansökt om plats på nästa års mässa, så frågan är än så länge hypotetisk. De befinner sig i gränslandet för vad vi tillåter. Men bokmässan är en arena för fri åsiktsbildning, så om det vore bokmässa i dag skulle Nya Tider få ställa ut. Den bedömningen har vi gjort med stöd av utomstående experter. Viktigt är att den bedömningen kan ändras om nya fakta kommer fram.”

Mässan slår fast att bedömningar kommer att göras i varje enskilt fall. Vad beslutet blir avgörs ytterst av den svenska lagstiftningen.

”Vi accepterar inte brott på mässan. Vi accepterar inte heller utställare om vi bedömer att det finns en risk för brott på mässan. Vi ser extra allvarligt på vålds- och hatbrott.”

”Viktigt att synas och höras”

Om det blir någon återkomst för Nya Tider på Bokmässan 2017 är dock oklart.
Chefredaktören Vávra Suk uppger för Aftonbladet att tidningen inte fattat något beslut om medverkan.

– Vi får se. Det är viktigt att synas och finnas där debatten förs. Sedan får vi se vilka arrangemang vi kommer att prioritera, säger han.

Suk välkomnar Bokmässans nya linje.

– Det är konstigt att en så självklar sak blir föremål för en debatt. Det handlar om en tidning som får presstöd och som inte gjort något brottsligt.

Får ta emot hot

Journalisten och författaren Lisa Bjurwald tog initiativ till ett upprop där Bokmässan uppmanades att sätta stopp för Nya Tiders medverkan.

Undertecknarna betonade särskilt hoten som riktas mot författare och journalister från olika aktörer i den högerextrema miljön.

”Den nyss avslutade Bokmässan i Göteborg erbjöd i år monterplats åt antidemokratiska krafter. Just de krafter – den extrema högern – som ligger bakom en majoritet av hoten mot landets kulturutövare.”

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk vänder sig dock mot den bilden.

– Vi representerar inte någon rörelse. Vi är en oberoende tidning. Sedan har jag själv blivit utsatt för ett mordförsök av vänsterextremister. Det är ett samhälle som skapats genom motsättningarna mellan onda och goda som etablissemanget skapat.

Vad har du och Nya Tider för ansvar för dessa motsättningar?

– Vi för fram åsikter och debatt och information som inte får komma fram i etablerad media. Det är väldigt viktigt, säger Vávra Suk.

Följ ämnen i artikeln