Telia Company

Telia-chefer sparkas – ska ha krävt sex av anställda

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Kvinnor upplevde att de var tvingade att ha sex om de skulle kunna göra karriär.

Nu har Telias internutredning lett till att två höga chefer fått sparken.

”Vi kan tyvärr konstatera att vi har ett uppförandeproblem”, skriver Telias presschef Irene Krohn i ett mejl till Aftonbladet.

Det var förra veckan som Aftonbladet kunde avslöja att tre höga chefer på telejätten Telia tagits ur tjänst. Enligt uppgifter var orsaken att kvinnliga anställda känt sig tvingade att ha sex för att kunna klättra till högre positioner inom bolaget.

– Chefer har haft sex med flera tjejer som jobbar i regionen. De har lovat dem att de ska kunna göra karriär genom att ta sängvägen, sa en källa.

Två chefer får gå

Efter att en kvinna slagit larm till företagets huvudkontor i Stockholm togs tre chefer ur tjänst. En internutredning inleddes också.

Kartläggningen har nu lett till att två av cheferna fått sparken, kan Aftonbladet berätta.

”Vi har gjort en grundlig internutredning som lett till att en person återgår i tjänst och att två personer inte längre arbetar på Telia sen tidigare i veckan”, skriver Telias presschef Irene Krohn i ett mejl.

”Har ett uppförandeproblem”

Efter Aftonbladets artikel har många människor hört av sig med vittnesmål om en utbredd sexism och kränkande behandling av kvinnor i delar av Telias butiksnät.

I den interna utredningen har det framkommit uppgifter om som företaget beskriver som allvarliga.

”Sen utredningen påbörjades har även vi fått kännedom om ett fåtal, enstaka händelser som grovt strider mot våra etiska koder,” skriver Irene Krohn.

Hon fortsätter:

”Vi kan tyvärr konstatera att vi har ett uppförandeproblem inom en begränsad del och en begränsad region av Telia. Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på detta och kommer vidta tydliga åtgärder.”

Har ny ledning

Krohn är förtegen om information kring utredningen. Hon vill heller inte uppge några detaljer kring varför cheferna sparkats.

”Vi går inte in på detaljerna kring utredningen eller vad som framkommit till följd av den, men kan konstatera att den lett till förändringar på företaget.”

Enligt Irene Krohn finns det en ny ledning på plats som ”agerar direkt när något dyker upp”.

I mejlet till Aftonbladet skriver hon:

”Så har vi gjort i det här fallet. Vi jobbar hårt för att bli nya generationens telekombolag. För att lyckas med det är kulturen och ledarskapet avgörande så det är frågor vi tar på allra största allvar.”

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Höga Telia-chefer arbetsbefrias – ska ha krävt sex av anställda

ÄMNEN I ARTIKELN

Telia Company