”Jag underkastade mig kalifatet”

NYHETER

I en exklusiv intervju med Sveriges Radio Ekot berättar 18-årige Yasir, en gripen IS-anhängare, om varför han anslöt sig till terrorgruppen och om hur det var att leva i kalifatet i hans hemstad Hawija i Kirkukprovinsen.

– Jag underkastade mig kalifatet, berättar Yasir när Ekots reporter besöker honom i fängelset i Kirkuk.

Det var när IS intog Yasirs hemstad Hawija under 2014 som han kom i kontakt med Khalil al-Weis, en av ledarna för IS i Kirkukprovinsen, där terrorgruppen fortfarande är aktiva och kontrollerar runt 450 000 invånare.

Då lovade terrorgruppen att ge invånarna mänskliga rättigheter men snart insåg de att IS egentliga syfte var att döda och stjäla förklarar Yasir.

– I början trodde jag verkligen att det var riktig islam och mänskliga rättigheter. Jag förstod att det inte var sant när jag såg alla stölder, halshuggningar, piskningar, stölder av pengar och oljesmuggling, säger han till Ekot.

50 piskrapp för en cigarett

Khalil al-Weis, som livnärde sig på att sälja olja för höga summor, var med redan under Saddam Hussein-tiden och ökänd för att ha otaliga människoliv och kidnappningar på sitt samvete. Hans girighet blev dock hans fall och han dömdes till döden genom halshuggning av i IS egna shariadomstol.

För de anslutna IS-anhängarna rådde nämligen stenhårda lagar i kalifatet.

– Det var shariadomaren som bestämde alla straff. Om man till exempel sa Daesh, alltså det arabiska ordet för IS och inte Islamiska staten i Irak och Levanten kunde man dömas till döden eller till spöstraff eller halshuggning, berättar Yasir för Ekot.

Yasir berättar att om någon avslöjades med att röka en cigarett kunde denne dömas till 50 piskrapp. Samma sak om man uteblev från den obligatoriska undervisningen av islam.

Ångrar sig

Under sin fängelsetid har Yasir gett de kurdiska och irakiska underrättelsetjänsterna viktig information om hur IS fungerar och tänker. Han har även berättat om var deras fängelser finns, var de gömmer saker, samt namngett flera IS-anhängare han träffat.

Han ångrar även att han anslöt sig till gruppen från första början.

– Jag underkastade mig kalifatet, underkastade mig Khalil al-Weis. Det var fel det jag gjorde. I början trodde jag att det var rätt men jag hade fel.

Yasir kommer att ställas inför rätta inom ett par veckor och enligt åklagaren är det troligt att han kommer att dömas till 15 års fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM