Helsingborg

Albin, 15, vill bryta normer som Lucia

Av: 

Dennis Jörnmark Callstam

Albin är stolt över att få vara Lucia: "Jag blev verkligen jätteglad".
Albin är stolt över att få vara Lucia: "Jag blev verkligen jätteglad".

NYHETER

”Här är jag. En 15-årig bög som ska vara Lucia.” Så inledde Albin ett inlägg på Facebook efter att ha blivit utsedd till årets Lucia på sin skola.

– Det är viktigt att göra alla roller tillgängliga för alla, säger Albin.

Det var i tisdags som beskedet nådde Albin Persson, 15, från Helsingborg. Eleverna mellan förskoleklasserna och nian på Högastensskolan där han pluggar hade hållit omröstning – och Albin hade blivit utnämnd till årets Lucia.

– Jag låg i sängen och såg ett mail från min musiklärare, där hon skrev att jag vunnit. Jag blev verkligen jätteglad, säger Albin.

Hyllas på nätet

Från början pratade han med sina kompisar om att ställa upp i Lucia-omröstningen, men mest som ett skämt. Men när en av hans killkompisar hoppade av bestämde sig Albin för att ta hans plats.

– Jag tänkte att jag kunde göra det. Det är viktigt att göra alla roller i samhället tillgängliga för alla, säger Albin.

Och efter måndagens omröstning står det alltså klart att det blir han som får gå längst fram i det 200 elever långa Lucia-tåget på tisdag. Hans Facebookinlägg om glädjen över att som homosexuell kille ha fått uppdraget har gillats av över 2 000 personer.

– I det här fallet påverkar det nog inte så mycket att jag är homosexuell så mycket som att jag är kille, men även där är det viktigt att visa att det går att våga vara det öppet, säger han.

Vill överrösta negativa

Han uppskattar de reaktioner han fått på inlägget, och säger att endast ett fåtal har varit negativa. Och de som som skriver elaka kommentarer bryr han sig inte om.

– Det gäller bara att överrösta dem. Jag tar inte åt mig, säger Albin.

Han fortsätter:

– Folk tycker att jag är en förebild och att jag hör till den nya generationen.

Entusiasmen inför skolans Lucia-tåg är dessutom väldigt stor. Favoritlåten är given.

– Med levande ljus i håret och allt! Det är kanske inte så traditionellt, men vi sjunger en som heter ”My winter song to you”. Den är jättebra, säger Albin.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Helsingborg

Lucia

Facebook