Avhoppade Hanna Wigh om SD: ”Maffiametoder”

Tidigare SD-politikern Hanna Wigh har utsatts för både hat, hot och skadegörelse sedan hon anklagat en partikollega för sexövergrepp.

För Aftonbladet morgon berättar hon om tiden efteråt.

– Jimmie Åkessons ursäkt har varit helt horribelt löjlig.

Hanna Wigh.
Hanna Wigh.

Tidigare SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh gick för två veckor sedan ut i TV4:s Kalla fakta och anklagade en partikollega för ett grovt sexövergrepp.

Wigh, som strax efteråt meddelade att hon lämnar partiet och blir politisk vilde i riksdagen, har även fått motta både hot, hat och skadegörelse.

För Aftonbladet morgon berättar hon om tiden efter reportaget.

– Det har varit en oerhört intensiv period och vi har drabbats av en del tråkiga saker. Men jag var förberedd på att jag kommer att må fan efteråt men trots allt som har hänt så är den mest påtagliga känslan lycka och lättnad. Det är jätteskönt att ha lämnat Sverigedemokraterna, säger Wigh.

”Helt horribelt löjlig”

Enligt Hanna Wigh ska SD-ledaren Jimmie Åkesson ha känt till vem som utfört de sexuella övergreppen. Något som Åkesson själv nekar till.

– Såklart han gjorde. Den ursäkt han kommit med efteråt har varit helt horribelt löjlig. Att han försökt skylla det på sin pressekreterare som inte skulle ha talat om det för honom. I så fall kanske Jimmie har lite problem med hörseln eftersom det var han som frågade och jag svarade.

Wigh bekräftar även att kulturen inom SD är att Åkesson inte ska veta något.

”Maffiametoder”

– För att dessutom göra det lättare att slå ned på sina meningsmotståndare så har de även en kultur där partiledningen skriver upprörda inlägg på sociala medier. Det är inte så många som vågar stå upp mot SD då.

– Det är maffiametoder, säger Wigh till Aftonbladet.

Hanna Wigh vill inte kommentera om hon kallats till polisförhör eller om hoten och skadegörelsen hanteras av Säpo utan hänvisar till sitt målsägarbiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz.

Advokaten: Wigh ska förhöras inom kort

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet bekräftar Massi Fritz att förhör kommer hållas inom kort och att hon då personligen kommer att medverka.

Vidare skriver Massi Fritz att Wigh även utsatts för andra brott, som skadegörelse i sitt hem och olaga hot genom att ett handskrivet brev.

”Jag ser allvarligt på alla de brott som hon har utsatt för. Det är brott som är förkastliga. Hot som vill tysta ner henne. Jag har själv fått det hotfulla brevet uppläst och kan konstatera att det är ett synnerligen allvarligt hot”.

Här är största skandalerna inom SD
Publisert:

LÄS VIDARE