Kyrkans temamässa: ”Fräls oss från patriarkatet”

Foto: TT/ Svenska kyrkan
Kyrkan höll temamässan med feministtema.
NYHETER

”Fräls oss från patriarkatet” var temat på församlingen i Ålidhems senaste temamässa.
I samband med #metoo-uppropet var temat särskilt aktuellt.
– Eftersom att språket inom den kristna tron är väldigt gammalt så är det genomsyrat av patriarkatet, säger prästen Siv Olsson till SVT.

I Ålidhems församling har man sedan flera år tillbaka hållit feministiska bokcirklar där medlemmarna kan läsa och diskutera feminism inom kristendomen. En gång per termin hålls även en temamässa som i söndags hade temat ”fräls oss från patriarkatet”.

– Syftet med mässan var att diskutera språket inom den kristna tron. Eftersom att språket inom den kristna tron är väldigt gammalt så är det genomsyrat av patriarkatet. Det är något som vi tycker är viktigt att diskutera och problematisera, säger prästen Siv Olsson till SVT.

Extra viktigt i år

På grund av de senaste tidens händelser där många kvinnor vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier, kändes mässan särskilt aktuell och språket inom den kristna tron diskuterades.

– Det fanns ingen i bokcirkeln som hade förutspått uppropet #metoo, men det blev ju en positiv överraskning. Vi kommer självklart fortsätta med våra bokcirklar och temamässor i framtiden, säger Siv Olsson, till SVT.

#MeToo - detta har hänt 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo