Experter: ”Trump kan ha gjort sig skyldig till brott”

Flera röster höjs nu om att Donald Trump kan ha gjort sig skyldig till försvårande av utredning (”obstruction of justice”).

Detta efter att han erkänt att han känt till att Michael Flynn ljög för FBI.

Samma federala polis som han i februari bad lägga ner sin utredning mot Flynn – trots att han visste att den före detta säkerhetsrådgivaren hade ljugit.

President Donald Trump twittrade på lördagen om att han sedan tidigare känt till att den före detta säkerhetsrådgivaren Michael Flynn ljugit för FBI och vicepresident Mike Pence.

”Jag var tvungen att avskeda general Flynn eftersom han hade ljugit för vicepresidenten och för FBI. Han har erkänt sig skyldigt till dessa handlingar. Det är skamligt eftersom hans handlingar under övergången var lagliga. Det fanns inget att dölja”, twittrade Trump.

Kan leda till riksrätt

Flera amerikanska medier och politiska experter hävdar nu att presidenten i princip erkänt att han förhindrat rättvisan att ha sin gång.

Frågan som ställs är: ”Om Trump nu kände till att Flynn hade ljugit för FBI innan han avskedade honom, varför uppmanade han då sedan FBI att lägga ner utredningen mot Flynn”.

Att ljuga för FBI är ett federalt brott i USA.

Om man känner till att någon begått ett federalt brott och samtidigt uppmanar FBI att upphöra med sin utredning av samma person, då har man gjort sig skyldig till försvårande av en brottsutredning (”obstruction of justice”). Kritiker hävdar nu att det är precis detta Trump kan ha gjort sig skyldig till.

Brottet ”obstruction of justice” kan leda till en riksrättsprocess, vilket bland annat hände president Richard Nixon.

Comey: Trump bad mig släppa Flynn

Det var i februari i år som James Comey, den före detta FBI-chefen, vittnade om att Trump bett honom att lägga ner utredningen mot Michael Flynn. Enligt Trumps tweet kände han till att Flynn ljugit, eftersom det var därför han fick sparken.

Michael Flynn ska ha ljugit för FBI den 24 januari, fyra dagar efter att Trump svors in. Omkring tre veckor senare, den 13 februari, lämnade han sin post.

– Jag hoppas du kan se klart och släppa det här, att du ska släppa Flynn. Han är en bra kille, ska Trump ha sagt i februari, enligt James Comey.

Trumps advokat Marc Kasowitz förnekade i februari att presidenten skulle ha uttryckt sig på det sätt som Comey vittnade om.

Enligt Kasowitz ska Trump aldrig ha bett Comey att lägga ner utredningen mot Flynn.

Publisert:

LÄS VIDARE