Flaggor och fackeltåg när Finland firar

avTT

Foto: Janerik Henriksson/TT
Grattis Finland på 100-årsdagen.

För 100 år sedan, den 6 december 1917, blev vårt östra grannland självständigt. Födelsedagsfirandet smygstartade redan i går och i dag festar finländarna med flaggor, fackeltåg, musik och fyrverkerier.

Det som i dag är Finland blev en del av Sverige på 1200-talet, under den så kallade korstågstiden, och förblev sedan den östra rikshalvan under cirka 600 år.

Brutalt krig

1809 förlorade Sverige Finland till Ryssland och under de kommande drygt 100 åren var Finland sedan ett storfurstendöme inom det ryska riket. I samband med ryska revolutionen 1917 förklarade sig Finland självständigt men bara några veckor efter självständigheten kastades landet in i ett brutalt inbördeskrig. På ena sidan stod "de röda" som utgjordes av den politiska vänstern, och på andra sidan "de vita", det vill säga de liberala och konservativa grupperna.

"De vita" gick segrande ur inbördeskriget och 1919 blev Finland officiellt en republik med president.

Hundraårsfesten inleddes redan på tisdagskvällen när hundra finska flaggor hissades på Salutorget i Helsingfors. Enligt tidningen Hufvudstadsbladet hade tusentals Helsingforsbor samlats på torget för att se de vitblå flaggorna stiga mot skyn på 100 flaggstänger.

– Det var mycket rörande, sade besökaren Päivi Järvinen, till tidningen.

Flaggor och kransar

I dag fortsätter födelsedagsfirandet med nationell flagghissning på morgonen som följs av jubileumsgudstjänster runt om i landet. Det kommer också att läggas blomsterkransar vid hjältegravar i hela Finland och under eftermiddagen blir det traditionsenligt studenternas fackeltåg i städerna, skriver svenska Yle.

Den officiella festmottagningen dagen till ära ordnas på kvällen i presidenten Sauli Niinistös slott. Temat för festen är möten mellan generationer och bland de 1 900 gästerna finns bland annat krigsveteraner, lottor och meriterade unga finländare.

Jubileumsdagen avslutas klockan 22 med fyrverkerier i Helsingfors och på många andra orter. Inrikesministeriet har också uppmanat finländarna att lysa upp viktiga platser och byggnader med blåvitt ljus under kvällen och natten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland