Nyheter

Amnesty kräver stopp för Hamas våld

NYHETER

”Har kidnappat och mördat palestinier som de anser har samarbetat med Israel”

Amnesty International uppmanar islamistiska Hamas att stoppa en hämndvåg som riktats mot kollaboratörer och kritiker i Gazakrigets spår.

Hamas säkerhetsstyrkor och milisgrupper har kidnappat och mördat palestinier som de ansåg ha samarbetat med Israel, fastslår människorättsorganisationen. Även motståndare och kritiker ska ha fallit offer för repressalierna både under och efter kriget.

Amnesty sände ett eget undersökningsteam till Gazaremsan som dokumenterade vittnesmål från ett antal offer, medicinska källor och ögonvittnen. Men många palestinier var enligt rapporten alltför rädda för att själva utsättas för repressalier för att våga prata öppet.

Minst två dussin män har skjutits ihjäl av Hamasmilis, medan många andra blivit skjutna i benen, enligt Amnestyrapporten.

Enligt vittnesmålen blev de flesta offren uppsökta i sina hem av maskerade och beväpnade män från Hamas säkerhetsstyrkor. De som inte sköts ihjäl och dumpades i folktomma områden, eller till och med i bårhuset på ett av Gazas sjukhus, utsattes för misshandel och tortyr. De fick knäskålar krossade eller tillfogades andra svåra skador som ger bestående handikapp.

Milismännen ska enligt rapporten inte ens ha dragit sig för att skjuta ihjäl landsmän som vårdades på sjukhus för krigsskador.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter