”Jag fick träffa mitt barnbarn en enda gång”

avZendry Svärdkrona

Nu vill gärningsmannen ha sitt straff tidsbegränsat

Foto: PRIVAT
en vecka senare är de döda Här håller Gunnar Gustavsson sitt barnbarn för första och sista gången. En vecka senare mördar Anders Johansson (till vänster) sin fru och tre veckor gamla dotter och gräver ner kropparna i en specialbeställd plåtlåda på tomten.

MOTALA. Här på bilden är Gunnar Gustavsson en lycklig morfar.

Men bara en vecka senare mördar svärsonen både Gunnars dotter och barnbarn.

–?Det värsta är att han redan då visste att det var första och sista gången jag skulle få träffa min dotterdotter.

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
tyngd av sorg Gunnar Gustavsson berättar att han strax efter mordet drevs av hämndkänslor. Men han bestämde sig för att Anders Johansson inte skulle få ta hans liv också. ”Det var några tunga år”. säger han.

Det har nu gått lite drygt tio år sedan Anders Johansson mördade sin sambo och tre veckor gamla dotter i parets villa i Norrköping.

Han lät sitt spädbarn dö i poolen samtidigt som han misshandlade sin sambo. Sedan sköt han henne med ett hagelgevär från nära håll.

Han gömde kropparna i en soptunna som han sedan lade i en specialbeställd plåtlåda och grävde ner på tomten till sommarstugan.

Aftonbladet träffar Gunnar Gustavsson, 65, i hans villa i Motala. Han visar den enda bild han har på sitt barnbarn. Den togs hemma hos hans dotter när han var på besök.

”Det var planerat”

–?Mordet var planerat. Jag träffade mitt barnbarn en enda gång. Det var någon vecka före mordet. Han måste ha vetat redan då att det var sista gången jag skulle få se dem i livet.

Strax efter mordet hade Gunnar Gustavsson hämndkänslor.

–?Han tog min dotters och barnbarns liv. Men mitt liv ska han inte få ta. Därför bestämde jag mig för att gå vidare. Det var några tunga år, men det går inte att vara bitter och gräva ner sig.

Tidigare i år ansökte Anders Johansson om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbegränsat. I ansökan till Örebro tingsrätt skrev han att han har studerat i fängelset och siktar på att få ett arbete inom Svenska kyrkan.

När livstidsfångar får sin sak prövad är åklagaren ende motpart. Gunnar Gustavsson tycker att även de anhöriga ska inkluderas i målet:

Vill vara med och fråga

–?Jag vill att det ska vara som i USA där man som anhörig är med och ställer frågor och kan berätta hur mördarens agerande har påverkat ens liv.

Vad skulle du göra om du fick vara part i målet?

–?Jag skulle fråga honom varför han gjorde det. Han skulle antagligen ljuga, men jag skulle vilja ha en förklaring.

Anders Johanssons ansökan kommer tidigast att prövas i slutet av detta år. Något datum är inte utsatt i Örebro tingsrätt ännu.

–?När det blir en förhandling tror jag att jag vill vara med och lyssna på honom. Jag vill höra vad min dotters mördare har att säga, säger Gunnar Gustavsson.