Nyheter

Ovisst i Tyskland om Opels framtid

NYHETER

GM vill ha pengar också av de tyska skattebetalarna.

Vad koncernen annars gör med Opel och 25 400 anställda i Tyskland var lika oklart på onsdagen som tidigare.

– Vi talar med olika sidor, däribland också den tyska regeringen, sade GM:s koncernchef Rick Wagoner vid nattens presskonferens i Detroit, och hoppades på finansiellt stöd från Berlin och sade att han räknar med offentliga pengar för att rädda Opel.

Intensiv debatt

De pengarna kan komma både från förbundsregeringen i Berlin och/eller de fyra delstater där de tyska Opelfabrikerna finns. Sedan två dagar förs en intensiv debatt i Tyskland, precis som i Sverige, om huruvida skattebetalarna ska gå in och stödja den konkurshotade USA-koncernen.

Medan gröna politiker och vissa socialdemokrater har uttalat sig positivt om ett statligt eller delstatligt delägande i Opel har framför allt kristdemokrater och liberaler avvisat en sådan insats.

– Vi har sagt att vi är beredda att hjälpa, men det går bara om man vet vart resan går, sade Jürgen Rüttgers på onsdagen.

”Ingen köpare har hört av sig”

Han är kristdemokratisk regeringschef i den folkrikaste delstaten Nordrhein-Westfalen, där Bochumfabriken finns, och han skulle senare under dagen träffa Rick Wagoner i Detroit.

GM-chefen sade under natten att han inte ser en försäljning av Opel som en realistisk lösning.

– Ingen som vill köpa Opel har hört av sig till oss, sade Wagoner.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter