Pär sätter betyg i skolans matsal

avCaroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter 100 lyxkrogar ska han äta skolmat – i ett år

GILLAR MAT Pär Bergkvist, 40, lagar gärna mat och har skrivit fyra kokböcker. Han gillar själv att låta måltiden följa säsongens mat.

Han är lyxätaren med en ny utmaning:

Käka sig genom hundra luncher à sex kronor styck.

Pär Bergkvist, 40, testar maten på skolor över hela Sverige.

Det är skillnad på matsal och matsal. Det kan innebära stärkta servetter och stillsam lyx – eller brödkrig med bråkiga tonåringar.

Pär Bergkvist vet.

Han har satt i sig totalt 110 Michelinstjärnor på guldkrogar världen över.

Dotterns förslag

Stjärnjakten började i september 2008. Ett år senare var Pär Bergkvist klar.

Då kom hans åttaåriga dotter Thea med en ny utmaning.

– Hon sa lite skarpt att jag borde komma och äta skolmaten i hennes skola i stället, säger Pär.

Nu har han påbörjat jakten på 100 skolluncher.

Hans eget minne av skolmaten kan sammanfattas i ordet vedervärdig. Lever är till exempel fortfarande portförbjuden.

– Det borde finnas en skolmatsminister som bara jobbar med de här frågorna. Jag jobbar mycket med mat och fick lust att se hur illa det är nu. Mig veterligen finns ingen i Sverige som provsmakat och det borde politikerna göra.

Det är med visst obehag han återvänder till skolan.

– I går fick jag till exempel en halv skogaholmslimpa i huvudet. Det var brödkrig när jag testade Vasa Real i Stockholm. Jag hamnade i korseld.

Pär undersöker skolmaten med samma näsa för kvalitet, service och behandling av råvaror som på en stjärnkrog.

Stora skillnader

– Jag har ätit på två–tre skolor som haft exakt samma leverantör och exakt samma råvaror men ändå haft väldigt olika mat. Min slutsats är att det handlar väldigt mycket om vem som lagar. Det handlar om kärlek och passion.

Den som vill kan följa testandet på Pärs blogg 100skolkök1år.se.

Publicerad: