Ryska nättroll och Putinvän åtalas av Mueller

avTT

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning har lett till åtal mot en rad ryska medborgare och flera ryska organisationer för inblandning i amerikansk politik. Arkivbild.

Tretton ryska medborgare och tre organisationer åtalas i Mueller-utredningen för inblandning i USA:s presidentval. Syftet ska bland annat ha varit att stötta Donald Trump och smutskasta hans motståndare Hillary Clinton.

Trump anser att åtalet visar att hans kampanj inte begick några fel.

Med anklagelserna, som väcks i en åtalsjury, riktar den särskilde åklagaren Robert Mueller nu fokus på Ryssland. Enligt domstolsdokumentet som släppts har de misstänkta sedan 2014 och fram till i dag konspirerat för att påverka amerikansk politik, bland annat valrörelsen 2016.

– Åtalen visar att Ryssland ville så split i USA, säger biträdande justitieministern Rod Rosenstein på en pressträff i Vita huset.

– Det är en påminnelse om att människor inte alltid är dem de utger sig för att vara på internet, säger han, och tillägger att det inte finns bevis för att inblandningen påverkade valutgången.

Trump kommenterar

President Donald Trump tar åtalen som intäkt för att hans kampanjorganisation inte gjort något fel. De dokument som släpptes på fredagen innehåller inget om att Trumps medarbetare medvetet skulle ha medverkat i de ryska försöken att påverka valet.

"Ryssland startade sin anti-amerikanska kampanj 2014, långt innan jag meddelade att jag skulle kandidera till presidentposten. Valresultatet påverkades inte. Trumpkampanjen gjorde inget fel – ingen sammansvärjning", skriver presidenten på Twitter.

Presidenten har flera gånger avfärdat anklagelser om rysk inblandning i valrörelsen som fejknyheter, ägnade att ifrågasätta hans valseger.

Fyra ur Trumps kampanjorganisation har tidigare åtalats i Muellers utredning.

De inrikespolitiska kommentarerna haglade efter fredagens offentliggörande. Nancy Pelosi, Demokraternas ledare i representanthuset, sade att det nu står helt klart att Ryssland försökte påverka valet 2016. Hon uppmanar president Donald Trump att straffa Ryssland med nya sanktioner.

Leddes av Putinvän

Gruppen ska ha letts av Jevgenij Prigozjin, nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin och sedan tidigare föremål för amerikanska sanktioner. Den ska ha haft sin bas i Putins hemstad S:t Petersburg.

Prigozjin själv säger att han tar anklagelserna med ro.

– Amerikanerna är mycket känslosamma. De ser vad de vill se. Jag hyser stor respekt för dem. Jag är inte alls upprörd över att jag finns på listan. Om de vill se djävulen, så låt dem göra de, säger han enligt Reuters till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova kallar anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet för "absurda", rapporterar Interfax.

Ville stötta Trump

De åtalade ska via sociala medier ha nått "ett markant antal" amerikaner. Några ska ha utgett sig för att vara amerikanska medborgare i kommunikation med individer med koppling till president Donald Trumps presidentvalskampanj.

Deras strategiska mål ska ha varit att störa det politiska systemet i USA. Från mitten av 2016 var inriktningen att stötta Donald Trump och misskreditera hans demokratiska motståndare Hillary Clinton.

Den särskilde åklagaren Robert Mueller tillsattes förra året för att utreda misstankarna om rysk inblandning i presidentvalet.

ARTIKELN HANDLAR OM