Dawit Isaak

Frige Dawit Isaak

NYHETER

Upprop av fem chefredaktörer från Sveriges största mediehus

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet.se, Lena K Samuelsson, chefredaktör Svenska Dagbladet, Thorbjörn Larsson, chefredaktör Dagens Nyheter, och Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet har gemensamt utformat och undertecknat.
Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet.se, Lena K Samuelsson, chefredaktör Svenska Dagbladet, Thorbjörn Larsson, chefredaktör Dagens Nyheter, och Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet har gemensamt utformat och undertecknat.

Dawit Isaak har i dag varit fängslad i 2 742 dagar. Utan åtal och utan dom.

Dawit Isaak är en journalist och svensk medborgare som sitter fängslad i Eritrea. Hans brott? Dawit Isaak skrev och publicerade artiklar om behovet av demokrati och frihet i Eritrea i tidningen Setit.

Den 23 september 2001 greps han och fängslades i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar.

Regimen i Eritrea har aldrig formulerat en brottsmisstanke mot Isaak, än mindre ett åtal, en rättegång eller en dom. Under total tystnad har han i snart åtta år hållits inlåst i landets huvudstad Asmara.

Den senaste tiden har det kommit nya alarmerande uppgifter om tillståndet för Dawit Isaak. Han uppges ha förts bort i en fångtransport till ett militärsjukhus. Där hålls han isolerad och han har endast kontakt med en läkare. Inga anhöriga får träffa honom. Hans hälsotillstånd ska dessutom ha försämrats på grund av diabetes.

Tystnad har också präglat de svenska myndigheternas inställning till fallet. Det officiella Sverige hänvisar till metoden tyst diplomati. Den metoden har gett föga resultat under de gångna åren. Det är därför dags för den svenska regeringen att verka mer aktivt för Dawit Isaaks frigivande.

Dawit Isaaks barn växer upp i Göteborg utan sin far. De båda äldsta barnen har hunnit avsluta både lågstadiet och mellanstadiet utan sin pappa. Hans yngsta dotter har hunnit bli tio år och hon har levt nästan hela sitt liv med bara vaga minnen av sin far.

Denna oanständiga grymhet mot Isaaks familj måste få ett stopp. Liksom den dagliga kränkning av yttrande- och pressfriheten som övergreppet mot Dawit Isaak innebär.

I dag sitter 143 journalister fängslade runtom i världen. Dawit Isaak är en av dem och den ende svenska medborgare som just nu sitter fängslad utan rättegång för att ha utövat det fria ordet. Han är också den ende svenska medborgare som adopterats som samvetsfånge av Amnesty International.

Det handlar inte enbart om journalister utan om alla människors rätt att fritt uttrycka sin mening.

Idag startar vi, chefredaktörerna för Sveriges största mediehus, en gemensam kampanj för att sätta fokus på fallet Dawit Isaak. Vi kommer att rapportera om Isaak och vad det svenska utrikesdepartementet gör för att få honom fri. I detta arbete lägger vi vår dagliga konkurrens åt sidan.

Vårt krav är mycket enkelt:

Frige Dawit Isaak.

Vårt upprop blir dock kraftlöst utan dig. Vi behöver ditt namn i kampen för Isaak. Varje nytt namn i insamlingen är ett litet steg närmre frihet för Dawit Isaak. Visa ditt engagemang. Gå in på någon av våra sajter och skriv på.

Den 4 maj kommer vi att lämna över alla namn till Eritreas ambassad.

Läs mer om Dawit Isaak

http://www.eritreadaily.net/Amnesty: Campaign Free Eritrean Journalists

http://www.freeeritreanjournalists.org/index.html

Amnesty: Human Rights in Eritrea

http://www.amnesty.org/en/region/eritrea

Internationella PEN-klubben om Dawit Isaak

http://www.internationalpen.org.uk/index.cfm?objectid=A355E9F3-3048-676E-26F588DE206C1429

Human Rights Watch: årsrapporten 2009 om Eritrea

http://www.hrw.org/en/node/79224

Reportrar utan gränser: Pressfrihetsindex

http://www.rsf.org/article.php3?id_article=29031

Committee to Protect Journalists: Eritrea

http://cpj.org/africa/eritrea/

International Press Institute: Eritrea

http://www.freemedia.at/cms/ipi/freedom_detail.html?country=/KW0001/KW0006/KW0154/

International News Safety Institute: Eritrea

http://www.newssafety.com/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=67&Itemid=100170

Eritreas ambassad i Stockholm

http://www.eritrean-embassy.se/index.htm

Shabait.com, Eritreanska regeringens nyhetssajt

http://www.shabait.com/staging/index.html

Eritrean Daily, oppositionell nyhetssajt

http://www.eritreadaily.net/

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Free Dawit
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Dawit Isaak

ÄMNEN I ARTIKELN

Dawit Isaak