Du behöver:
Två stycken ampelkorgar av metalltråd, så kallade ”hanging baskets”– (välj den minsta modellen du kan få fatt i).
?Ståltråd.
Planteringsjord, helst såjord som dränerar bättre.
?Taklök.
?Grön mossa.
?Tidningspapper.
1. Spänn ståltråd tvärs över trådkorgen. Dela upp taklöksplantorna och ”tråda” dem genom att vira ena änden av en ståltråd om plantan, strax under själva lökrosetten.
2. Trä plantans rotsystem genom metallnätet, från korgens utsida. Håll plantan på plats genom att fästa den andra änden av ståltråden runt den tråd som spänts tvärs över korgen.
3. Fortsätt att fästa lökplantor i korgen. Du kan arbeta på ett bord så länge du planterar runt korgens övre kanter. När det blir dags att sätta plantor i nedre delen av korgen får du hänga upp den med hjälp av ampelkedjorna.
4. Använd grön mossa för att fylla ut mellan lökplantorna. Blöt tidningspapper och lägg bakom mossan. Tidningspappret fungerar som en spärr och håller jorden på plats. Fyll klotets innanmäte med jord.
5. När du har två klothalvor färdiga, lägger du en kartongskiva (eller liknande) ovanpå den ena korgen så att du kan vända den upp och ner. Placera den upp-och-nervända klothalvan rakt ovanpå den andra och dra försiktigt bort kartongskivan. Fäst ihop de två korghalvorna med kraftig ståltråd. För att hänga klotet, använder du samtliga 3 kedjor i den upphängning som följer med trådkorgen – klotet blir tungt! Fäst kedjorna så att de hakar om kanterna på båda trådkorgarna.
6. Vattna med några veckors mellanrum genom att doppa hela klotet i en stor balja vatten. Taklöken är ju perenn, så låt den hänga inne under vintern på en plats där temperaturen inte kryper långt ner under minusstrecket. Med lite tur kan du ha glädje av ditt klot i många år. Väta och kyla är ingen bra kombination för taklöken, så vattna sparsamt under vintern och endast om taklökens blad börjar se lite skrynkliga ut.