Tar över tillverkningen av Trocadero – så ska de göra om drycken

Foto: Bertil Ericson/TT
Trocadero kommer inte längre att tillverkas av Vasa Bryggeri i Njurunda. Arkivbild.
NYHETER

Vasa Bryggeri i Njurunda tvingas sluta tillverka storsäljaren Trocadero.

I stället tar Spendrups över hela tillverkningen och utlovar att drycken ska "förädlas".

Beslutet har utlöst en folkstorm i framförallt de norra delarna av Sverige, där läsken går under benämningen "Norrlands nationaldryck".

"Världen går under nu", skriver en av de upprörda Trocaderoälskarna på Facebook, rapporterar Örnsköldsviks Allehanda. En annan kontrar med "Önskar mig en livsförbrukning Trocadero i julklapp!".

Drycken har bryggts på flera olika bryggerier i Sverige, däribland Vasa Bryggeri som årligen producerar 1,2 miljoner liter Trocadero i Njurunda, Sundsvall. Men redan i slutet av året kommer produktionen att minskas för att slutligen helt upphöra.

”Ska fräschas upp lite”

Orsaken är att varumärket sedan i fjol ägs av Spendrups som nu har tagit över det och tillverkningen av all Trocadero. Spendrups skriver i ett uttalande att företaget ska "utveckla och förädla det ikoniska svenska varumärket", vilket har väckt djup oro i Trocaderofansens led. Men i en intervju med tidningen Land försöker Spendrups presschef Rose-Marie Hertzman lugna de upprörda känslorna genom att konkretisera vad förädlandet innebär.

– Dels ska vi i vår lansera en ny lightversion av Trocadero, en zero utan socker. Dels ska designen fräschas upp lite i samband med det. Men jag såg skissen och kunde knappt se någon stor skillnad. Och originalreceptet från 1953 är detsamma, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sverige