Nya attacker mot södra Gazaremsan

avLinda Hjertén

NYHETER

Aftonbladets team instängt

Nya attacker och nya skadade under dagen har gjort att gränserna till Gaza stängts igen.

I dag har den sköra vapenvilan mellan Israel och Hamas testats.

– Folk undrar om det är en enskild incident eller om kriget kommer att börja om igen, säger Aftonbladets Peter Kadhammar, på plats i Gaza city.

Vapenvilan har varat sedan den 18 januari.

Det har varit tyst på båda sidorna av gränsen och i Gaza har människor sakta men säkert vågat sig ut på gatorna.

Men i dag skakades vapenvilan.

Det började på morgonen med att en vägbomb exploderade på den israeliska sidan av gränsen till södra Gaza. En israelisk soldat dog i explosionen och tre skadades.

Israelisk militär gick då tillfälligt in i Gaza för att leta efter förövarna och en palestinsk bonde dödades av skottlossning.

Folket traumatiserade

På eftermiddagen svarade Israel ännu en gång, nu genom en luftattack när israeliskt flyg angrep en milisman på en motorcykel i södra Gazaremsand. Två palestinier skadades svårt.

Israels utrikesminister Tzipi Livni sade att Hamas bar skulden för den attacken oavsett vilken grupp som utförde den, eftersom Hamas kontrollerar Gaza.

– Här i Gaza City märks inte händelserna av så mycket. Hela folket är redan fruktansvärt traumatiserade. Nu undrar de mest om detta är en enskild incident eller om kriget kommer att börja om igen, säger Aftonbladets Peter Kadhammar, på plats i Gaza city.

I dag stängdes gränserna till Gaza helt – även för humanitära insatser.

Ingen tar sig varken in eller ut från Gaza i nuläget.

Gränserna stängda

– Vi har fått höra att gränserna är stängda tills vidare. Hur lång tid det betyder återstår att se, säger Peter Kadhammar.

– Vi är i den lyckliga situationen att vi bara är på besök här. Tänk att vara instängd här ett helt liv.

Han säger att det är omöjligt att sia i vad dagens attacker kan komma att betyda.

– Jag tror att mycket beror på hur USA väljer att agera. Den israeliska offensiven avbröts ju bara några dagar innan Barack Obama installerades. Obamas besök i Mellanöstern kan inverka en del.