Nyheter

Minst 111 dog i bensinbrand i Kenya

NYHETER

Bensin från kraschad tankbil fattade eld

Brandkatastrofen i centrala Kenya på lördagen krävde minst 111 människoliv. Bensin från en kraschad tankbil fattade eld när människor försökte samla upp läckande bränsle.

Olyckan betecknas som en av de värsta i Kenya på många år.

En utbränd tanker ligger vid vägen i Kenya efter en explosion som dödade 111.
En utbränd tanker ligger vid vägen i Kenya efter en explosion som dödade 111.

– Vi räknade till 91 kroppar på plats och ytterligare 20 hade förts till det lokala bårhuset, sade polischefen i provinsen Rift Valley, Hassan Noor Hassan, på söndagen.

Tankbilen körde av vägen nära staden Molo. Hundratals människor hade samlats vid olycksplatsen för att få tag i gratis bränsle, när bensinen plötsligt fattade eld.

– Efter det att lastbilen välte och spillde ut en stor mängd bensin kom hundratals boende i området, och folk på motorcyklar, för att skaffa sig gratis bränsle. Sedan tände någon en cigarett, vilket orsakade branden, sade Röda Korsets talesman i Kenya Titus Mung'ou.

Räddningsarbetare uppgav att det fanns misstankar om att någon som hindrats från att komma fram till bränslet kan ha startat branden med flit.

– Mina två söner sprang hem, hämtade några reservdunkar och sprang för att hämta bensin. Jag försökte hindra dem men de lyssnade inte, och sade till mig att alla är på väg dit för gratis bränsle, berättade en kvinna som inte uppgav sitt namn.

– Nu kan jag inte hitta dem.

Den tragiska olyckan i Molo inträffade bara dagar efter det att 25 personer dog i en varuhusbrand i huvudstaden Nairobi tidigare i veckan.

Lokala medier har gjort påpekanden för regeringen om bristande säkerhetsstandard och otillräcklig beredskap för olyckor.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter