Svårt skadad svensk hemma

NYHETER

Den siste svårt skadade svenska soldaten i Afghanistan, en 30-åring från Norrbotten, har förts till Sverige.

Men oklarheter råder kring varför de skadade fick vänta så länge på att evakueras med helikopter.

Fem svenska soldater och en afghansk tolk skadades i onsdags när en hemmagjord bomb exploderade. Larmet gick klockan 13.39 men först 15.42, efter två timmar och tre minuter, hämtades de av amerikanska helikoptrar. Då var tolken död och två svenskar i allvarligt tillstånd.

Försvarsmakten uppgav på fredagen att dröjsmålet berodde på att tyska helikoptrar först tvingats vända efter beskjutning. Men enligt direkta uppgift till Svenska Dagbladet (SvD) var orsaken att amerikanerna kunde hämta svenskarna 20 minuter snabbare. Därmed finns, skriver SvD, en oförklarad fördröjning på cirka 40 minuter i sjukvårdskedjan.

Kan inte förklara

Inte heller kunde generallöjtnant Anders Lindström, Försvarsmaktens insatschef, på lördagen rätta ut de tidsmässiga frågetecknen. Han säger att han ska undersöka saken och hoppas kunna återkomma på måndagen.

– Jag vill lägga det rätt och undvika polemik där det kan uppfattas fel av både anhöriga och andra, säger Lindström till TT.

Han uppger dock att larmet klockan 13.39 gick direkt till den svenska basen, som sedan ska larma helikoptrar.

– Det går genom det svenska systemet och sedan går det vidare.

Frågan om egna svenska helikoptrar i Afghanistan har ältats länge. Ett norskt företags ombyggnad av tre helikoptrar har försenats. De skulle ha varit operativa redan 2007. Tankar har också funnits om att hyra civila sjukvårdshelikoptrar, men det har aldrig blivit av.

Allvarligt men stabilt

På lördagen landade ett ambulansflyg från Afghanistan på Ärna flygplats utanför Uppsala med den siste av de båda svårt skadade svenskarna.

Enligt Försvarsmakten hade mannens tillstånd stabiliserats under natten, mycket tack vare att medicinsk utrustning skickats från Tyskland till Isaf:s tyska fältsjukhuset på basen Marmal, ungefär en mil öster om den svensk-finska basen i Mazar-i-Sharif.

Soldaten fördes nedsövd till Akademiska sjukhuset för vidare bedömning och vård. Enligt sjukhuset är läget för mannen allvarligt men stabilt.

Under lördagen betecknades också läget för de övriga tre svenskarna på sjukhuset som stabilt.

TT