Polisen: Vi slår ut Black Cobra

avJessica Balksjö

”Operation Serum” har gett resultat

Black Cobra är ett ökänt kriminellt gäng med ursprung i Danmark.

Men i Stockholm har etableringen gått sämre.

– Vi brukar säga att de ägnar sig åt ”oorganiserad brottslighet”, säger Stefan Edin, gruppchef på länskriminalens Novagrupp till DN.

Foto: Foto: SCANPIX
KÄNNETECKEN Många av medlemmarna tatuerar in bokstäverna BC på knytnäven.

Det kriminella gänget Black Cobra har spridit sig från Köpenhamn, via Skåne och sedan en tid till Stockholmsområdet.

Gängets symbol - en kobra på väg att attackera - har synts på tröjor och emblen i Sverige. Stockholmspolisen har länge känt till gänget och jobbar sedan två månader med den samlade insatsen "Operation Serum" för att slå ut brottslingarna.

Åtta häktade

Hittills har polisen identifierat ett 50-tal personer som tros höra till ligan. Åtta personer sitter häktade och drygt tio har dömts till fängelse, skriver Dagens Nyheter.

– ?När vi bortser från det mycket allvarliga våld de här personerna utövar brukar vi skämta och säga att de ägnar sig åt ”oorganiserad brottslighet”. Det är uppenbart att de har svårt att få till någon form av ordnad struktur. Vi talar ju om personer som har missbruksproblem, som dopar sig, som i vissa fall har psykiska problem, säger Stefan Edin, gruppchef på länskriminalens Novagrupp, till DN.

Stoppar rekrytering

Polisen jobbar också för att stoppa nyrekryteringen av gängmedlemmar. Det görs flera insatser i olika stadsdelar där de kriminella gänget har sitt kontaktnät. En speciell åklagare har utsetts och polisen har omhändertagit flera personer med hjälp av LVU, Lagen om vård av unga.

I operationen ingår stöd till brottsoffer och företagare som riskerar att råka ut för utpressning.